KOMMENTARER

Først nå rydder sikkerhetbransjen opp

Privatbrukere klarer ikke å verne sine maskiner - og deler av skylden ligger hos sikkerhetsbransjen selv.

14. mars 2007 - 11:42

Vi har klart å bremse noen trusler, men i det store perspektivet taper vi foreløpig kampen mot hackerne: På jobb, men særlig hjemme, er norske PCer oversvømmet av virus, rootkits, spam, ormer og trojanere som viser oss reklame og forsøker å stjele pengene våre.

Bedriftene har bedre kontroll, problemet skapes av den enorme veksten i hjemme-markedet og salget av bredbånd.

Sikkerhets-problemet i privatmarkedet skaper en snøball-effekt på flere måter: Fordi så mange ikke klarer å stoppe hackerne, blir stadig flere infisert og sprer truslene videre, enten fordi hackere bruker maskinene til å sende e-post, eller at brukeren - uten å vite om det - gjør det selv.

Store deler av IT-bransjen har så langt hatt et svar: Brukerne må skjerpe seg og ha oppdaterte sikkerhetsløsninger. Men sikkerhetsbransjen har deler av skylden for alle problemene. For bransjen har reagert veldig tregt på endringene i truslene.

Spionprogrammene dukket opp for alvor å dukke opp i 2003. Først nå begynner sikkerhetsbransjen å reagere, men i dag må du gjerne laste ned og installere både tre og fire løsninger for å være sikker. I tillegg skal du kunne ganske mye om IT.

Vondt blir verre når bransjen selv langt på vei har holdt eller holder munn om hva løsningene deres ikke dekker. Det blir umulig for vanlig brukerne å vite hva de kan regne med blir stoppet og ikke stoppet. "Jeg har jo antivirus" sier mange brukere.

På spørsmål fra digi.no forteller for eksempel Norman at deres løsning luker ut trojanere og ormer, og tar "en del" spionprogrammer, men ikke for eksempel rootkits, som skjuler hacker-programmer som kjører på maskinen din. Dette får ikke kundene vite eksplisitt. For norske brukere har Microsoft delt opp sine løsninger i to - en for å finne virus (det vil si ormer og trojanere, virus er ikke lenger noen stor trussel) og en pakke for å finne spionprogrammer.

Sikkerhetsbransjen må flytte fokus over på hjemmebrukeren og lage løsninger som gir full dekning - uten at du vet forskjellen på alle trussel-typene eller får vite lite betryggende som at "vi tar en del."

Heldigvis begynner alt-i-et-løsningene nå komme i salg, og det er bare slike løsninger som vil gi et skikkelig vern som er enkelt nok å bruke. Symantec ser ut til å være de som adresserer bruker-siden av sikkerhetsproblemet best akkurat nå, men det kommer sent.

Microsoft er allerede ute med OneCare i USA, en solid samlepakke, men den er ikke lansert i Norge. Også Trend Micro har kommet langt med sine samlepakker. Men på torsdag lanserer Symantec med Norton 360 - et av de mest komplette tilbudene så langt. Pakken skal lanseres på torsdag, men innholdet er kjent fra lanseringen i USA:

Som Microsoft hevder Symantec at Norton 360 stopper alle typer trusler: Både ormer, trojanere, rootkits og spam. I tillegg til andre funksjoner man trenger, som brannvegg, har Symantec lagt på en bruker-overvåkning: Oppsettet av maskinen sjekkes, og legger du inn kredittkortnummeret, spør programmet om du har forstått risikoen. Med - i samme pakke - ligger det også en integrert backup-løsning.

Norton 360 og Microsoft OneCare er sikkert ikke perfekt, men denne typer pakker er løsningen. Dessuten vil den legge et press på resten av bransjen og kanskje føre til en nødvendig konsolidering. Det krever store ressurser å lage gode samleløsninger.

Dette er den eneste måten vi kan hjelpe vanlige brukere - og dermed alle IT-brukere. Klarer vi å redusere antall maskiner som sprer trusler og gjøre det mindre attraktivt å være hacker, kan vi få tilbake kontrollen.

Akkurat nå bruker vi alt for mye tid, penger og maskinkraft på noe som kunne vært en mindre problem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.