Først ut i Norge med salg av ADSL2+-linjer

Snart får de første norske kundene superrask ADSL2+ forbindelse, men ikke fra Telenor.

Snart får de første norske kundene superrask ADSL2+ forbindelse, men ikke fra Telenor.

Den lokale Internett-tilbyderen Hesbynett vil om kort tid starte et omfattende pilotprosjekt for uttesting av ADSL2+-teknologien. Selskapet vil i tilby 10.000 hustander i Stavanger sentrum hastigheter på inntil 24 Mb/s.

Konkurransen om bredbåndskundene er beinhard i Stavanger-området, ikke minst fordi Lyse Tele bygger ut fiberbasert aksess direkte til husstandene.

Frode Hesby, daglig leder i Hesbynett, forteller til digi.no at som direkte konkurrent til Lyse, må man gjerne kunne tilby noe mer enn vanlig ADSL for å vekke interesse hos befolkningen. Lyse Tele leverer bredbåndsaksess med båndbredde på inntil 10 Mb/s.

Hesbynett har klargjort en sentral i Stavanger sentrum med en DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer), men venter nå på kort fra Zyxel til DSLAM-en. Ifølge Hesby ventes disse å bli levert i løpet av måneden. I likhet med vanlig ADSL, utnytter ADSL2+ de vanlige telefonkablene som finnes i de fleste husstander.

Hesby ønsker ikke å si så mye om fra hvilken dato potensielle kunder vil kunne få ADSL2+, men han ser ikke helt bort i fra at noen få vil kunne få dette allerede i år. Dette avhenger dog av at utstyret er på plass i tide, Hesby opplyser om at det vil kunne ta omtrent en måned fra kunden leverer bestillingen til kunden får levert den nye tjenesten. Han regner med at leveringstiden vil kunne reduseres etter hvert.

Potensielle kunder som ønsker det, kan ifølge Hesby melde sin interesse allerede i dag. Det er i første rekke innbyggerne i bydelen Kampen, Eiganes, Våland og Bjerksted som vil få tilbud om ADSL2+.

Markedssjef i Hesbynett, Jonas Michael, forteller til digi.no at informasjon han har mottatt om utstyret som skal installeres, tilsier at tjenesten vil kunne leveres med full hastighet, det vil si 24 Mb/s nedstrøms, i avstander på inntil 4-5 kilometer fra sentralen. Opplastingshastigheten er derimot begrenset til 1 Mb/s.

    Les også:

Prisene for tjenesten er foreløpig ikke fastsatt, men Hesby sier at de skal være konkurransedyktige. Han anslår 500 kroner for en 4 Mb/s-linje, og selvfølgelig en del mer for full hastighet. Heller ikke etableringskostnadene er bestemt ennå.

- Vi ønsker en stor andel av kundene innenfor de områdene vi bygger ut, så prisene må være slik at tjenesten blir attraktiv for alle, sier Hesby. Han antyder også at selskapet har planer om å tilby andre tjenester som utnytter den høye båndbredden, blant annet filmtjenester og telefoni.

Hesbynett er først og fremst en lokal leverandør med Rogaland som hovedsatsningsområde. Men Hesby avviser ikke at selskapet kan komme til å tilby ADSL2+ til resten av landet også.

- Det kan bli mulig om kanskje et år, avslutter han.

Til toppen