Først ute med ekte 4G mobil

Yota og Huawei sammen om verdens første nett med LTE Advanced, i Moskva.

Først ute med ekte 4G mobil
Moskva er først ute med ekte 4G mobil, basert på LTE Advanced. Bilde: Wikimedia Commons

Uken etter at Telenor lanserte «4G» mobil i Norge – basert på standarden LTE – igangsettes verdens første kommersielle tjeneste med ekte 4G – LTE Advanced – i Moskva.

Nettverket drives av den russiske operatøren Yota Networks. Utstyret er levert av Huawei, som i disse dager opplever en pr-krise grunnet amerikansk mistanke om delaktighet i kinesisk spionasje.

Les også:

Yota ble etablert i 2007 med det uttrykte målet å tilby Russlands raskeste og beste mobile bredbånd. De satset opprinnelig på Wimax, og etablerte Wimax-baserte nett i fem russiske byer – hvorav Moskva og St. Petersburg – samt i Hvite-Russland, Peru og Nicaragua.

I mai 2010 kunngjorde Yota at de heller ville gjøre som alle andre, det vil si satse på LTE. De sa videre at de ville bygge om sine Wimax-nett til LTE. Beslutningen var i praksis dødsstøtet mot Wimax som 4G-alternativ.

I mange land har mobiloperatører markedsført LTE som teknologi for 4G mobil, til tross for at Den internasjonale teleunion ITU uttrykkelig har slått fast at LTE er en 3G-teknologi. I LTE-familien må man opp i LTE Advanced (LTE+) for å tilfredsstille kravene ITU setter til 4G mobil.

    Les også:

Huawei-løsningen som Yota har valgt i Moskva tilbyr nedlasting i opptil 300 megabit per sekund.

Huawei-utstyr brukes i dag i 51 kommersielle LTE-nettverk verden over, flere enn for noen annen leverandør av teleutstyr.