TELEKOM

Først ute med privat 3G i Norge

Network Norway har et pilotprosjekt for Femtocell hos en bedriftskunde.

Et aksesspunkt for Femtocell gir toppytelse på 3G og 4G mobil, også der mobilselskapenes master gir mangelfull dekning.
Et aksesspunkt for Femtocell gir toppytelse på 3G og 4G mobil, også der mobilselskapenes master gir mangelfull dekning. Bilde: NEC
15. feb. 2010 - 15:38

Femtocell er en teknologi for privat, innendørs mobildekning, først og fremst med tanke på mobilt bredbånd. Kunden bruker vanlig mobilt utstyr: Signalene fanges ikke opp av operatørenes basestasjoner, men av små innendørs aksesspunkter tilkoplet det lokale datanettet, og rutes derfra til operatøren over en vanlig bredbåndsforbindelse. Bare klarerte klienter kan forholde seg til et gitt aksesspunkt: Det betyr at operatørene kan registrere bruken av tjenestene, og fakturere tale og data via Femtocell annerledes – det vil si rimeligere – enn de samme tjenestene over det vanlige mobilnettet.

I prinsippet er teknologien tilgjengelig for både bedrifter og private. I praksis ser det ut til at bedriftsmarkedet er det som kommer i gang først.

Network Norway forteller at de er først ute med å prøve ut Femtocell hos en kunde i Norge. Pilotprosjektet omfatter aksesspunkter, en gateway og et styringssystem som gjør Network Norway i stand til å håndtere mange tusen aksesspunkter, med tjenester for data og tale. Utstyret leveres av NEC.

Pilotkunden får altså et dedikert innendørs 3G-nett, med full dekning også for båndbreddeintensive applikasjoner over hele arealet.

Administrerende direktør Arild E. Hustad i Network Norway sier til digi.no at det de først og fremst søker å få svar på gjennom pilotprosjektet, er hvorvidt Femtocell er en hensiktsmessig løsning på et problem som mange erfarer, med dårlig innendørs 3G-dekning. Hittil har operatørene måttet sette opp nye basestasjoner for å tilfredsstille kunder som opplever slike problemer.

– Femtocellaksesspunkter kan være en hendig og rimelig løsning for å bedre 3G-dekningen innendørs, sier Hustad. – Det sier både utstyrsleverandører og utenlandske mobiloperatører. Pilotprosjektet skal avgjøre hvorvidt Femtocell fungerer også for oss.

Det skal være forholdsvis enkelt å oppgradere Femtocell fra 3G til 4G – først og fremst LTE – for kunder med ekstra høye krav til mobilt bredbånd.

Et krav til kunder som vurderer Femtocell, er at de må ha tilgang til kraftig bredbånd.

– For effektiv bruk av Femtocell i miljøer med mange eller tunge mobilbrukere, bør man ha tilgang til fibernett, forteller Carl-Edward Joys i Alcatel-Lucent, en annen leverandør av utstyr for denne teknologien.

Femtocellprodusentene ikke kan levere utstyr direkte til verken bedriftskunder eller forbrukere.

– Utstyret må selges gjennom operatørene, siden det er de som har tilgang til de aktuelle frekvensene, understreker Joys.

I tillegg til et standardaksesspunkt, har NEC også framstilt kombinerte enheter med en rekke funksjoner i tillegg til Femtocell, som DSL-modem, svitsj for tilkopling av flere stasjonære pc-er, adapter med utgang for flere analoge telefoner, og WLAN-aksesspunkt.

I februar i fjor kunngjorde NEC en ende-til-ende-løsning for Femtocell, Wimax og LTE.

Ifølge Hustad er det de rene femtocellaksesspunktene som inngår i pilotforsøket i Norge.

Tilsvarende forsøk med femtocellutstyr fra NEC har vært i gang i Danmark siden februar i fjor, og i Frankrike siden desember, etter avtale med henholdsvis TDC Mobile og SFR.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.