Første Apple-demo av Rhapsody DR1

Torsdag lettet Apple Computer på sløret og demonstrerte offentlig Rhapsody Developer Release 1 (DR1) for en gruppe utviklere i Nord-California.

Torsdag lettet Apple Computer på sløret og demonstrerte offentlig Rhapsody Developer Release 1 (DR1) for en gruppe utviklere i Nord-California.

Apple begynner å sende ut Rhapsody DR1 for PowerPC til utviklere i begynnelsen av oktober. Det ble klart under presentasjonen av DR1 som ble utført av tre av medlemmene i Apples Rhapsody-team: Peter Graffagnino - sjef for Yellow Box-utvikling, Ali Ozer - leder for Rhapsody-teamet, og Scott Forstall - Rhapsody-utvikler.

DR1 leveres med 14 Rhapsody-applikasjoner inklusive nettleser, tekstbehandling og grafikkprogram. I denne omgang er det PowerPC-versjonen som leveres, mens Rhapsody for PC kommer noen uker senere.

I henhold til Peter Graffagnino vil DR1 ikke innehold Blue Box - modulen som gjør det mulig å kjøre Mac OS 8-programmer under Rhapsody. Dette skyldes at Apple vil bruke mer tid på å gjøre Blue Box stabil og feilfri, men også at brukere skal begynne å utvikle for Yellow Box - Rhapsody-miljøet som inneholder objektorienterte API-er (Application Program Interface), ikke bare teste Blue Box-kompatibilitet. Graffagnino sa at Blue Box med Mac OS 8-kompatibilitet, vil følge med i neste versjon av Rhapsody.

Scott Forestall melder at DR1 kommer med Java-integrasjon i form av en Java Virtual Machine, men at DR1 ikke inneholder en Just-in-time-kompilator. En JIT-kompilator, Abstract Windowing Toolkit, og en komplett implementasjon av siste versjon av Java Development Kit vil komme i senere utgaver av Rhapsody. Forestall understreket flere ganger at Apple er dedikert til å levere 100% PureJava med Rhapsody.

Ett av hovedpoengene med Rhapsody er at man skal kunne utvikle én applikasjon for Rhapsody og kjøre den i flere miljøer - enten på Rhapsody på Intel eller PowerPC, eller under Windows. Teamet demonstrerte dette ved å kjøre et program - Mail Viewer - først under Rhapsody og så under Windows. Under Windows fikk programmet et distinkt Windows look-and-feel.

For å kjøre Rhapsody DR1 anbefales 48 MB med minne. Rhapsody-teamet forklarte at DR1 fungerer over Ethernet og at det kan skrives ut, men at serieport- eller Quick Time-støtte mangler. Støtten for symmetrisk flerprosessorkjøring er fortsatt ikke komplett, men DR1 tillater avbrytbar flerprosessering.

En kjapp sjekk med produktsjef Verner Hølleland hos Apple Computer i Norge, viser at Rhapsody DR1 ennå ikke er kommet til Norge.

- Vi har ennå ikke fått Rhapsody DR1, men regner med å få den når den sendes til utviklere i løpet av et par uke, opplyser Hølleland.

Til toppen