JUSS OG SAMFUNN

Første arrest filmet med Googles brille

– Ingen visste hva jeg hadde på meg.

Dette bildet er hentet fra YouTube-filmen Chris Barrett har lagt ut etter å ha filmet en arrestasjon på Jersey Shore 4. juli. Den har blitt sett mer enn 400.000 ganger og er den første arrestasjonen som er dokumentert ved bruk av Googles nye briller.
Dette bildet er hentet fra YouTube-filmen Chris Barrett har lagt ut etter å ha filmet en arrestasjon på Jersey Shore 4. juli. Den har blitt sett mer enn 400.000 ganger og er den første arrestasjonen som er dokumentert ved bruk av Googles nye briller. Bilde: Skjermdump Youtube
9. juli 2013 - 09:37

Chris Barrett filmet i forrige uke det som er den første arrestasjonen ved bruk av Google Glass. Videoen lastet han opp på YouTube, og skapte dermed historie. Selve filmklippet er ikke spesielt spennende. Det er fra Jersey Shore under feiringen av 4. juli. Men i filmen blir en ung mann arrestert for slåssing i folkemengden – og den er sett av rett under 400.000 personer.

Det banale klippet er også interessant fordi ingen av de personene Barrett beveget seg ute blant den kvelden visste at han dokumenterte alt gjennom et ørlite, knapt synlig kamera, i sine Google Glass.

– Bare to personer stoppet meg for fortauet og spurte om Google Glass. Jeg tror ikke publikum generelt vet hva det er ennå, sier Barrett til VentureBeat, som intervjuet filmskaperen. Blant annet kom Barrett ansikt til ansikt med den unge mannen som siden ble arrestert.

Til Venturebeat forteller Barrett at dersom han hadde hatt et videokamera, eller filmet mannen med en mobiltelefon, kunne han fort blitt slått ned. Men mannen visste ikke engang at han ble filmet. Han vet det kanskje nå, etter at nær 400.000 har sett videoen.

– Dette forutser «alt registerers» fremtiden, skriver Christophe Gevrey som er leder for redaksjonelle løsninger i mediegiganten Thompson Reuters på sin blogg. Han spør om dette er borger-journalistikk eller invadering av folks privatliv i massiv skala.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den store forskjellen fra å filme med en mobiltelefon er at man kan fange opp hendelser som plutselig bare skjer med Google Glass. Man kan i teorien filme hele tiden, og siden hente ut det som egner seg til å dele på sosiale medier. Som den amerikanske avisen The Atlantic skriver: Dersom NSA er «big brother» er dette «little brother».

De neste månedene vil vi nok se flere og flere grensesprengende videoer som er tatt opp via Google Glass. Videoer som blir interessante nettopp fordi de er filmet med de nye brillene, ikke fordi de dokumenterer noe vi ikke har sett før. Hvordan det blir når vi kan dokumentere alt vi ser og hører i løpet av døgnets 24 timer, og hvordan vi bruker all den dataen, blir med andre ord spennende.

Blir det god borgerjournalistikk eller er den største nedbrytningen av personvernet vi har sett i moderne tid?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.