BEDRIFTSTEKNOLOGI

Første CD-ROM-spiller uten skuff

Pioneer har kopiert fra bilstereospillerne og lanserer nå en CD-ROM spiller uten skuff eller caddie. I stedet suger spilleren platen inn gjennom en sprekk i fronten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. okt. 1997 - 20:32

Pioneer er ifølge MikroDatorn først ute med en CD-ROM-spiller som utnytter den såkalte slot-in-teknikken. Fordelen med denne teknikken er, skal man tro produsenten, at en unngår at støv følger med skuffen inn i spilleren. Man slipper også alt det bryderiet som en caddie-løsning medfører.

De nye spillerne finnes i to utgaver, en med SCSI-grensesnitt (DR-U01S) og en med IDE-grensesnitt (DR-A01S). Begge spillerne har en rotasjonshastighet på 24x og partiell CAV (Constant Angular Velocity). Dette gjør at maksimal dataoverføring er 3.6 MB per sekund ved lesing av yttersporet. Ved lesing av det innerste sporet tilsvarer imidlertid rotasjonshastigheten 12x med en overføringshastighet på 1.8 MB per sekund. Den gjennomsnittlige rotasjonshastigheten er 20.4x og gir en overføringshastighet på 3.06 MB/sek.

Sel v om overføringshastigheten ikke utmerker seg spesielt i forhold til andre spillere på markedet, er aksess- og søketiden førsteklasses. En oppgitt aksesstid på 75 millisekunder og en søketid på bare 65 ms er helt klart svært gode ytelsestall.

Spillerne er utstyrt med et cache-minne på 128 KB og de justerer automatisk ned rotasjonshastigheten hvis en plate skulle være vanskelig å lese på grunn av ubalanse eller liknende.

Spillerne kan brukes både horisontalt og vertikalt.

Prisen for CD-ROM-spillerne er ennå ikke tilgjengelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.