Første fabrikk for halvledere i plast

Britiske Plastic Logic blir de første til å bygge en fabrikk for halvledere i plast, det Opticom drømte om.

Første fabrikk for halvledere i plast

Britiske Plastic Logic blir de første til å bygge en fabrikk for halvledere i plast, det Opticom drømte om.

Et stort antall selskaper arbeider med å utvikle elektroniske komponenter med utgangspunkt i plast framfor silisium. Det var blant annet drømmen til norsk-svenske Opticom, som utviklet plastbasert dataminne. Hos Opticom sviktet teknologien: Kretsene tålte ikke varme.

Et britisk selskap, Plastic Logic, vil i dag, ifølge Financial Times, kunngjøre at de har sikret seg 100 millioner dollar for å bygge verdens første fabrikk for halvledere i plast. De første produktene blir ikke dataminne, men plastbasert elektronikk for ekstremt tynne, fleksible og lette dataskjermer.

Plastic Logic eies av blant annet Intel og BASF. Det ble opprettet i 2000, og sysselsetter i dag 90 mennesker. Tidligere finansiering på til sammen 50 millioner dollar har gått til å utvikle en metode for å framstille kontrollelektronikk – «aktiv matrise» – for flatedataskjermer. Ved å bruke plast i stedet for silisium, kan matrisen produseres både enklere og rimeligere, og den trenger ikke å støtte seg på et stivt underlag av glass. Følgelig trenger skjermen heller ingen stiv ramme for å hindre at glasset sprekker.

Matrisen kan kombineres med ulike visningsteknologier, som LCD, OLED og elektroforese, også kjent som «elektronisk papir». Uansett visningsteknologi blir de ferdige skjermene bøyelige, og samtidig både tynnere, lettere og rimeligere å framstille enn med dagens silisiumbaserte kontrollelektronikk. Det innebærer at en hel rekke produkter, som mobiltelefoner, GPS-er, bærbare DVD-spillere, e-boklesere, PC-er, bærbare tv-er og så videre, også kan bli tynnere, lettere, mer robuste og rimeligere.

Bildet viser en prototyp på Plastic Logics teknologi, kombinert med «elektronisk papir».

Fabrikken til Plastic Logic skal bygges i Dresden i Tyskland. Kapasiteten blir på opptil en million moduler i året. Produksjonen skal komme i gang i løpet av 2008.

I et intervju med Financial Times sier styremedlem i Plastic Logic, Hermann Hauser, har selskapet et to års forsprang innen plastbaserte halvledere i forhold til konkurrenter som Lucent, Philips, Hitachi, Samsung og AU Optronics. Han ser for seg at halvledere av plast kan utløse store endringer innen elektronikk, med langt rimeligere komponenter enn i dag.

Plast vil ikke erstatte silisium, men åpne for helt nye anvendelser, ifølge Hauser. Han nevner muligheten for å sy intelligens inn i klær. Han tror Plastic Logic vil kunne åpne en årsomsetning på en milliard dollar innen fem til ti år.

Til toppen