Første Gecko-drevet nettleser klar til test

Den første forbrukerorienterte nettleseren basert på presentasjonsmotoren Gecko fra Mozilla.org, kommer fra NeoPlanet.

Den første forbrukerorienterte nettleseren basert på presentasjonsmotoren Gecko fra Mozilla.org, kommer fra NeoPlanet.

Bak Mozilla.org står Netscape og America Online (AOL). Nettleseren NeoPlanet er i og for seg ingen nyhet, det er den femte utgaven som snart skal lanseres. Selskapet la i går ut en alfa-utgave av nettleseren på sitt nettsted. Den endelige utgaven skal ifølge News.com komme i mai. Dette er to måneder før neste utgave av Netscape Communicator ventes å komme i beta. Communicator 5.0 ventes å bli ferdig nærmere jul.

digi.no har tatt en titt på NeoPlanet v5.0. Det var en interessant opplevelse. Nettleseren støtter nemlig ikke bare Gecko, men også presentasjonsmotoren i Internet Explorer 5.0. Derfor kan brukeren velge hvilken motor han eller hun ønsker skal brukes til å vise fram websidene.

NeoPlanet v5.0 Technology Preview

Dette skal kunne gjøres ved hjelp av et enkelt menyvalg, men vi greide ikke å få nettleseren til å bruke Gecko. Fikk bare noen mindre oppklarende feilmeldinger.

Likevel, NetPlanet v5.0 kan være et godt alternativ til de som ikke er fornøyd med brukergrensesnittet på sin nåværende nettleser. NeoPlanet er noe av det mer fancy vi har sett, i tillegg støtter nettleseren såkalte "skins" (på samme måte som MP3-avspilleren WinAMP), slik at brukeren kan velge mellom flere forskjellige utseender.

Men også Mozilla arbeider nå med en teknologi som skal gi brukerne mulighet til å skreddersy brukergrensesnittet på nettlesere - XUL (Extensible User Interface Language). NeoPlanet skal ifølge News.com vurdere om XUL kan bli en del av selskapets nettleser.

NeoPlanet er for øvrig godt utstyrt med funksjonalitet og integrerer godt med Microsofts Internet Explorer og Office-produkter. Blant annet importeres automatisk adresseboken fra e-postprogrammet Outlook. Nettleseren har også en interessant måte å presentere bokmerker på.

Peker til nedlastingssiden for alfa-utgaven av NeoPlanet v5.0 finner du nedenfor.

Ifølge News.com har Mozilla problemer med å få bidrag fra eksterne utviklere. Fortsatt gjøres mesteparten av arbeidet i Mozilla av utviklere fra AOL/Netscape. NeoPlanet har nå opprettet fire fulltids utviklerstillinger for å bidra til prosjektet. Det første bidraget fra NeoPlanet skal bli en ActiveX-innpakning for Mozilla. Dette skal gjøre det mulig for nettlesere basert på Mozillas arbeid å eksekvere ActiveX-kontroller.

NeoPlanet skal ha omtrent én million brukere i dag.

Til toppen