Første harddisk med stående lagring

Stående eller loddrett lagring i harddisker er blitt lovet lenge. Toshiba er trolig først med å få et produkt ut på markedet.

Stående eller loddrett lagring i harddisker er blitt lovet lenge. Toshiba er trolig først med å få et produkt ut på markedet.

En rekke harddiskleverandører, inkludert Seagate og Hitachi, har for lengst annonsert harddisker basert på det som kalles PMR, perpendicular magnetic recording. På norsk kalles dette ofte loddrett eller stående lagring. Ved å stille lagre de magnetiske bitene på skivene i harddisken på høykant, kan langt flere slike biter få plass på hver skive. Dette gjør at lagringskapasiteten kan økes betydelig.

Til tross for annonseringene, skal Toshiba nå være først ute med å få et slikt produkt på markedet. Det hevder i alle fall selskapet i en pressemelding utgitt tirsdag denne uken.

Produktet det er snakk om, en 1,8 tommers harddisk med produktnavnet MK4007GAL, er utstyrt med henholdsvis én skive og har en lagringskapasitet på 40 GB. En 80 GB-utgave med to skiver skal komme på markedet senere i år. Harddisker i dette formater benyttes for det meste i forbrukerelektronikk, blant annet MP3-spillere.

    Les også:

Ifølge Toshiba skal harddiskens skiver ha den høyeste lagringstettheten på markedet, med plass til 206 megabits per kvadratmillimeter.

Harddisken gjennomsnittlige søketid er på 15 millisekunder. Rotasjonshastigheten er på 4200 rpm, mens vekten er oppgitt til å være 51 gram for harddisken som er komme på markedet nå.

Til toppen