Første mottaker klar til digital-nett

Den første dekoderen til det nye digitale TV-nettet er klar. Den blir billig - hvis du kjøper kanalplakken.

Første mottaker klar til digital-nett

RiksTV som nå legger om det gamle analoge mast-nettet til digitale sendinger, viser i dag frem den første dekoderen og de første skjermbildene som vil møte brukerne.

Grundig DTR 8720 er den første mottakeren som er godkjent for det norske bakkenettet.

Mottakeren vil være i handelen til åpningen av det digitale bakkenettet i Rogaland 1. september.

Rundt en tredjedel av Norges husstander får i dag TV gjennom luften fra TV-mastene, resten har parabol eller kabel-TV.

Alle som bestiller Rikspakken vil få kjøpe mottaker til under 500 kroner. Skal man bare motta gratis-kanalene fra NRK og TV2 vil dekoderen koste 1500 kroner, forteller RiksTV, som er eid av Telenor, NRK og TV2.

Grundig-mottakeren er klar for HDTV og fungerer både med 220 v og 12 v strøm slik at den kan brukes på anlegg på hytter og i båter. Boksen har en elektronisk programguide og adgangskontroll for foreldre. Den har både scart og HDMI-tilkobling.

Flere andre produsenter vil lansere mottakere for det digitale bakkenettet. RiksTV regner med at utvalget vil bli større allerede i løpet av september.

- Det er et åpent marked for mottakere, det betyr at det er produsentene og radio- og tv-forhandlerne som i stor grad styrer dette markedet, basert på etterspørselen fra forbrukerne. I løpet av høsten vil det komme mottakere som har innebygd harddisk og opptaksfunksjon (PVR). Vi tror også at en ny generasjon flatskjermer med innebygd mottaker vil komme i handelen i løpet av høsten. Med en slik flatskjerm slipper man å ha en ekstra boks under tv-apparatet, sier Svein Ove Søreide i RiksTV.

Bildet under viser den elektroniske programguiden: