JUSS OG SAMFUNN

Første norske gratisleksikon på nett denne uken

På fredag lanserer Cappelen nettversjonen av Caplex. Det er første gratis norskspråklige leksikon på Internett.

22. aug. 2000 - 09:31

Stadig mer blir gratis. Hvis du lurer på hvor mange som bor i Kirkenes eller hvordan en Fjording ser ut, vil du fra fredag kunne slå opp på nettet, helt gratis.J. W. Cappelens Forlag legger hele sitt ettbindsleksikon, Caplex, gratis ut på Internett. Fredag 25. august er forlaget i gang med sitt hittil største eksperiment innen leksikon.


Caplex har eksistert som ettbindsleksikon i 15 år, og vil komme som ny, gjennomrevidert papirutgave til neste år. Nettutgaven som lanseres fredag bygger på CD-ROMen fra 1999, men kommer også til å inneholde daglige oppdateringer. Alt det reviderte innholdet til boklanseringen vil også fortløpende komme ut på nett.
Forlagssjef Haavard Nordlie tror ikke at nettbrukeren er moden for å betale for noe sånt ennå. - Det er blitt tradisjon at innhold på Internett skal være gratis, sier han i et intervju med digi.no.


Nordlie er ikke redd for at salget av papirutgaven og CD-ROMen skal stupe på grunn av dette. - Jeg er naiv nok til å tro at papirutgaver og nettutgaver kan eksistere parallelt, forteller han. Han legger imidlertid til at CD-ROM salget er dalende og ingen fremtidig gullgruve.

For å tjene penger på nettutgaven skal det selges annonser. Fordelen med oppslagsverk på nett er, ifølge Nordlie, at det åpner for spesifikke søk og at annonsørene dermed har spesifikke målgrupper å forholde seg til. Cappelen har inngått et samarbeid med annonsenettverket DoubleClick, og regner med at de vil ivareta forlagets etiske normer.

- Retningslinjene er basert på normale etiske normer. Det er selvforklarende hvilke annonser som ikke egner seg i Caplex. Vi vil opprettholde den seriøsiteten og troverdigheten som vi har bygget opp etter 65 år med leksikonarbeid, sier Nordlie.

Han karakteriserer nettutgaven av Caplex som et unikt prosjekt i vår forlagsverden. - Vi har ingen konkrete inntjeningsestimater å støtte oss til. Og vi aner ingenting om hvordan bruken vil bli. Dette er et eksperiment, understreker han.

En av årsakene til at leksikonet kan legges gratis på nett er at det er relativt små ressurser som skal til når innholdet allerede eksisterer.

Forlaget var også først i Norge med å tilby leksikon via WAP-telefon. Dette skjedde i oktober i fjor, og Nordlie sier det er forbausende høy bruk i forhold til det antall personer som har WAP-telefon. - Dette har også vært et eksperiment, men vil nå gå inn i en kommersiell fase når Telenor får betalingsordningen i gang. Det vil da koste rundt to kroner per oppslag.

I fjor høst la det ærverdige Encyclopædia Britannica alt sitt innhold gratis ut på nettet.

Les mer om Britannica på nett:
Gratis Britannica på nett
Britannica kneler


Foreløpig er det kun en ansatt i Cappelen som jobber med nettutgaven på heltid, og det er redaktør Solveig Wikstrøm. Hun mener at ettbindsleksikon er vel så egnet for Internett som flerbindsleksikon.

- Det er kjappere. Vi har korte og poengterte artikler, og de kommer opp med en gang.

Caplex på nett har flere funksjoner. Leksikonbasen består av 64.000 artikler som blir oppdatert regelmessig. Blant disse er det mange illustrerte artikler, og også noen hvor man kan klikke for å få ekstra bilder. I tillegg finner man 350 interaktive kart og 1800 internettlinker.

Caplex på nett omfatter også et månedsmagasin med dybdeartikler om aktuelle emner. Til disse vil man finne kart, illustrasjoner og pekere til relaterte artikler og nettsteder.

- Lyd og video vil ikke bli tilgjengelig med det første. Dette har både med opphavsrettigheter og nedlastningstid å gjøre, forteller Wikstrøm.

- Det er få begrensninger man har innen idéutvikling på nett. Vi har likevel begrenset oss for å kunne fokusere på et brukervennlig grensesnitt med kort nedlastingstid, enkelhet og renhet, sier hun.

Mer om forlagenes nettleksikon-planer:
Snart kommer Store Norske Leksikon på nett
Sjefen trekker seg fra nettleksikon for å satse på nettet
Norske forlag skeptiske til leksikon på nett
Kunnskapsforlaget gjør kuvending
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.