Første nye Debian på tre år

Den første nye utgaven av Debian GNU/Linux 3.1 på nærmere tre år, er nå klar.

Den første nye utgaven av Debian GNU/Linux 3.1 på nærmere tre år, er nå klar.

Etter nærmere tre år med konstant utvikling, annonserte Debian Project i går at Debian GNU/Linux 3.1, med aliaset "Sarge", nå er tilgjengelig.

Den nye utgaven inneholder blant annet en nyutviklet, modulær installasjonsrutine som heter "debian-installer". Denne innholder integrert maskinvaredetektering og støtte for installasjon uten tilsyn. Programmet er tilgjengelig på omtrent 30 språk og skal tilby konfigurasjon av X-serveren for mange grafikkort.

Systemet for valg av funksjonalitetspakker er skrevet om og gjort mer fleksibelt. Dessuten er verktøyet debconf integrert i de fleste av pakkene som behøver å bli konfigurert, noe som skal gjøre det hele enklere for brukerne.

Utgaven inneholder selvfølgelig også en rekke oppdateringer til eksisterende programvare. Dette gjelder blant annet KDE, GNOME, GNUstep, XFree86, LAMP-komponentene, Mozilla-programvaren, Samba og GIMP.

Debian GNU/Linux 3.1 er den første Debian-versjonen som inneholder OpenOffice.org (versjon 1.1.3). Den inneholder også det arbeidet som er blitt lagt gjort i forbindelse med underprosjektene Debian-Edu/Skolelinux, Debian-Med og Debian-Accessibility, noe som har økt utvalget av pakker beregnet for utdannings- og medisinmiljøer, i tillegg til for brukere med ulike handikap.

Debian GNU/Linux kan installeres fra de fleste typer kilder, inkludert DVD, USB-pinne, disketter eller via et nettverk. Installasjonsfiler til Sarge kan nå lastes ned fra prosjektets nettsted.

Distribusjonen kan kjøres på til sammen 11 forskjellige arkitekturer. Dette inkluderer Motorola 68k (m68k), Sun SPARC (sparc), HP Alpha (alpha), Motorola/IBM PowerPC (powerpc), Intel IA-32 (i386) og IA-64 (ia64), HP PA-RISC (hppa), MIPS (mips, mipsel), ARM (arm) i tillegg til IBM S/390 (s390).

Brukere av forrige utgave av Debian, Debian GNU/Linux 3.0 ("Woody"), kan oppgradere til Sarge mer eller mindre automatisk ved hjelp av pakkehåndteringsverktøyet aptitude. Oppgraderingen skal i utgangspunktet ikke kreve omstart av systemet.

Til toppen