BEDRIFTSTEKNOLOGI

Første nye Debian-versjon på to år

«Squeeze» tilbys også i en FreeBSD-utgave.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2011 - 14:01

Debian-prosjektet kunngjorde i helgen at den første nye utgave av Linux-distribusjonen på to år er klar. Med versjon 6.0 «Squeeze» tilbys Debian i to utgaver. For i tillegg til den vanlige GNU/Linux-utgaven, er Debian nå også tilgjengelig i en GNU/kFreeBSD-utgave.

Den sistnevnte er basert på en FreeBSD-kjerne i stedet for Linux-kjerne og tilbys foreløpig som en «technology preview». Den er tilgjengelig for både 32- og 64-bits x86-prosessorer.

Det finnes mye felles programvare, ikke minst på serversiden, til Linux og FreeBSD. Debian GNU/kFreeBSD kombinerer velkjent funksjonalitet fra Linux-baserte Debian-utgaver med egenskaper som er hentet fra BSD-verdenen. Men i denne utgaven er støtten for en del av dette noe begrenset.

En nyhet i Linux-utgavene er at Linux-kjernen for første gang her helt fri. Det vil si at den ikke lenger inkluderer fastvarefiler som anses som problematiske av fellesskapet. Dette er gjort ved at disse filene har blitt skilt ut i egne pakker og flyttet fra hovedarkivet til arkivet for ufri programvare. Det gjør det mulig for brukerne å kjøre en installasjon som kun er basert på fri programvare, eller å velge å ta i bruk de ufrie filene ved behov.

Debian 6.0 har fått forbedret oppstartssystem som ved hjelp av parallell kjøring av oppstartsskrips og sporing av avhengigheten mellom dem, skal bidra til raskere oppstart av systemet.

Distribusjonen inkluderer flere ulike skrivebordsmiljøer og skal nå være mer egnet for bærbare mini-pcer. Den nye versjonen inkluderer mer enn 10 000 nye pakker.

Debian 6.0 kan installeres fra en mengde ulike typer medier, inkludert fra USB-pinner og via nettverk, eller kjøres direkte fra mange av de samme mediene uten installasjon.

Det loves enklere valg av språk- og tastaturinnstillinger. Debian er tilgjengelig på 70 ulike språk. Det loves også forbedringer knyttet til partisjoning, RAID og krypterte systemer.

Filsystemene som støttes er utvidet med ext4 og Btrfs. Dessuten bringer kFreeBSD-utgaven med seg støtte for ZFS.

Image-filer med Debian 6.0 kan lastes ned fra denne siden.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.