BEDRIFTSTEKNOLOGI

Første nye GNOME på ni år

Oppgradert desktop-miljø til Linux og Unix har blitt mer oversiktlig.

Skrivebordet i GNOME3
Skrivebordet i GNOME3 Bilde: GNOME Project
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 2011 - 11:34

GNOME-prosjektet kunngjorde tidligere denne uken at GNOME 3.0 nå er lansert. Dette er den første store versjonsoppgraderingen siden juni 2002.

GNOME er et desktop-miljø som benyttes av mange Linux- og Unix-brukerre. Den nye versjonen inkluderer en rekke endringer, inkludert en betydelig redesign av det grafiske brukergrensesnittet. Dette skal redusere den visuelle kompleksiteten og i større grad rette brukernes fokus mot applikasjonene de benytter.

Dette oppnås ved å gjøre varsler fra systemet mindre forstyrrende og en mer integrert meldingstjeneste. Bedre oversikt skal oppnås med aktivitetsvisninger, en form for virtuelle skrivebord som brukeren raskt skal kunne skifte mellom.

Konfigurasjonsvalgene skal være forenklet, slik at det blir enklere for nye brukere å gjøre seg kjent. Søk i systemet skal kunne aktiveres ved hjelp av ett tastetrykk.

Applikasjonene i GNOME 3 skal stort sett være de samme som før, men mange av dem skal være betydelig forbedret.

En oversikt over de viktigste nyhetene finnes her.

I de fleste tilfeller anbefales brukere av GNOME til å vente til programvaren blir tilbudt av leverandøren av operativsystemet, men det også tilgjengelig til noen Linux-distribusjoner her.

GNOME-prosjektet opplyser at GNOME 3 vil bli videreutviklet med en syklus på seks måneder. Den neste versjonen, 3.2, kan ventes i september.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.