RESULTATERFINANS

Første salg av Fasts søkemotor til Dagbladet

Fasts søkemotor er nå ferdig og satt i salg. Dagbladet er den første kunden som har kjøpt de to diskettene, men prisen er hemmelig.

Einar Ryvarden
2. sep. 1999 - 11:18

Hittil har Fast snakket mest om sine forsøk på å inngå en avtale med en eller flere av de største amerikanske Internett-tjenestene. Men i det stille har selskapet gjort seg ferdig med en større nyhet for vanlige bedrifter og brukere.

Fra å bare eksistere som et utviklingsprosjekt, har Fast nå finpusset og pakket sammen sin søkemotor. Gjennom sin nordiske distributør Fastweb har selskapet startet salget i Norge, Sverige og Danmark. Dermed kan bedrifter som ønsker bedre oversikt over sine dokumenter eller vanlige Internett-sider kjøpe seg hjelp.

Avtalen med Dagbladet er første gang Fast leverer fra seg søkemotoren - hittil har systemet bare levd på servere eid av selskapet. Fastweb lovet tidligere i vinter å starte salget, men trengte mer tid på finpussingen.

- Søkemotoren er nå ferdig i første versjon. Vi kommer ikke til å lage en pappeske med plast med det første. Foreløpig trenger hver kunde noe hjelp for å kopiere over dataene systemet skal søke i, forteller Jan Rune Størset, administrerende direktør i Fastweb.

Dette er et gjennombrudd for Fast. Selskapet forhandler blant annet med Dell for at PC-giganten skal selge servere med Fast ferdig installert.

Størset forteller at Fastweb er i forhandlinger med en rekke store kunder, men det var Dagbladet som kom først i mål. I første omgang retter Fastweb seg mot de 150 største bedriftene og de 50 største nettstedene i Norge.

Kjell Johansen, teknisk sjef i Fastweb røper at den ferdige søkemotoren ikke transporteres til kundene på flere CD-plater eller en tape - han er litt i tvil om programmet krever en eller to vanlige 3,5 tommers disketter.

Johansen hevder at programmets svært kompakte størrelse er en av årsakene til den høye ytelsen. Med sin egen database benytter programmet gratisoperativsystemet FreeBSD. FreeBSD er som Linux en Unix-variant og finnes i versjoner for Intel og Alpha-servere.

Johansen forteller at Dagbladet med 124.000 besøkende vil klare seg med en standard Intel-server med to prosessorer til rundt 30.000 kroner. Men hvor mye Dagbladet må ut med, vil ikke Fastweb svare på.

- Dagbladet betaler en månedlig lisensavgift som ikke avhenger av antall brukere, forteller Størset.

Trolig har Dagbladet fått et avslag fordi nettsidene skal vise en Fastweb-logo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.