Første smarte SMS-søketjeneste åpner på Dagbladet

HEP har utviklet et system som lar deg søke og finne SMS-innhold med vanlige språk, ikke koder og nummer. Dagbladet er først ut med systemet.

Hjerde Elektronisk Publisering (HEP), selskapet bak iFingers oppslagsteknologi, har laget et system for enklere SMS-bruk. Det hjelper ikke at det finnes en rekke avanserte og nyttige SMS-tjenester når de er vanskelige å bruke.

- Det hjelper lite at koden for en veimelding er "MELDE TI OS-DR B M" når du står på en bensinstasjon i Lier og lurer på om det er kø mot Oslo. Ingen kan mobilkodene utenat, og det finnes titusener av dem. Du må kunne formulere spørsmålet i ditt eget språk, for eksempel "Er det kø mot Oslo nå?", forklarer Morten Hjerde, gründer og sjef for HEP.

Les hva digi.no skrev i desember: Intelligent SMS-teknologi dekrypterer meldingene dine
Nå er HEP ferdig med teknologien. Den kombinerer en søkemotor med et system som klarer å oversette tekst og ord til søk. Systemet retter også opp skrivefeil, gjort enten fordi mobiltastaturet er lite eller fordi man for eksempel ikke vet hvordan Britney Spears staver navnet sitt.


Systemet vil kunne brukes til alle typer søk, men foreløpig er det bare leting etter ringetoner som er blitt enklere. Og du må huske en kode. Dagbladet har åpnet et system for søk etter ringetoner der "dbfinn Britney Spears" gir deg en SMS-melding med Spears-ringetoner hos Dagbladet og ti andre SMS-leverandører.

Men du kan foreløpig ikke søke på værmelding, aksjekurser eller annet. Hjerde tror en slik allmenn søkemotor for SMS vil åpne i løpet av våren.

- Vi skal ikke gjøre noe selv, men vi forhandler med flere aktører, forteller han til digi.no.

Om for eksempel Telenor eller Netcom er interessert vil han ikke svare på.

Den neste tjenesten som kommer, er muligheten for å få oversatt ord. Dette skal HEP og iFinger lansere sammen i Norge, Spania, Tyskland og England de neste månedene.

Til toppen