Første store X Window-oppgradering på ti år

Det mest brukte vindussystemet for Linux og Unix, ble onsdag utgitt i en kraftig oppgradert versjon.

Det mest brukte vindussystemet for Linux og Unix, ble onsdag utgitt i en kraftig oppgradert versjon.

X.Org Foundation annonserte i går den første store oppgraderingen til X Window System på mer enn et tiår. X11R7.0 er den første utgaven basert på den autotool- og modulbaserte kildekodebasen for X Window System. En alternativ utgave, X11R6.9, inneholder den samme funksjonaliteten som X11R7.0, og er basert på den samme kildekoden, men er basert på det tradisjonelle imake-systemet for bygging.

X Window System har en mer enn 20 år lang historie og fungerer som den eneste standardiserte, plattformuavhengige grafiske vindussystemet med innebygd nettverksstøtte for heterogene plattformer. Systemet kan benyttes på alt fra servere til håndholdte enheter, relativt uavhengig av operativsystem og maskinvare.

X.Org mener at endringene i kildekodehåndteringen vil fungere som en invitasjon til en ny generasjon av utviklere som vil ønske å bidra til den videre utviklingen av vindussystemet. Det nye modulformatet åpner for mer fokusert utvikling, og X.Org mener at dette vil bidra til raske og uavhengig oppdatering og distribusjon av testede, modulkomponenter så snart de er klare, i stedet for å måtte vente på den toårige oppdateringsplanen som til nå har vært gjeldende.

    Les også:

Mens X11R6.0 består av mange forskjellige komponenter knyttet sammen i et enkelt tre, splitter X11R7.0 dette komponentsettet inn i logiske, atskilte moduler, som vil være separat utviklet, bygge og vedlikeholdt av fellesskapet av X.Org-utviklere.

X11R7.0 støtter foreløpig Linux og Solaris for x86, mens støtte for andre plattformer er forestående. En første oppsummering av de kommende endringene i enkelte modulene, kan ventes til sommeren 2006, i for av versjon X11R7.1. Selv om den monolittisk treet fortsatt vil være fullt støttet, er det ventet at det meste av utviklingen av ny funksjonalitet vil konsentreres om den modulbaserte kodebasen.

Arbeidet med to nye versjonen er gjort av et femtitalls frivillige utviklere. Arbeidet er blitt ledet av Kevin Martin, Alan Coopersmith og Adam Jackson, og er blitt støttet av Red Hat og Sun.

Kildekoden til nye versjonene av X Window System kan lastes ned fra dette området. Men for de fleste vil det nok være mest aktuelt å vente til det blir utgitt ferdigkompilerte filer, fortrinnsvis testet og levert av operativsystemleverandøren.

Til toppen