FORBRUKERTEKNOLOGI

Første Thinkpad med bredskjerm

Lenovo har lansert de første IBM Thinkpad med bredskjerm – og dobbeltrøret selvlensende tastatur.

20. sep. 2005 - 15:35

Lenovo har lansert to bærbare PC-er med bredskjerm, henholdsvis Z60t (for «tynn») og Z60m (for «multimedia»). Begge bærer dessuten fortsatt familiebetegnelsen IBM Thinkpad.

– Under IBM var holdningen den at bredskjerm er for forbrukermarkedet, forklarer produktsjef Øystein Nordstrøm i Lenovo Norge. – Nå er det gjennomslag for at bredskjerm også kan gi fordeler for profesjonelle brukere, særlig for utviklere og andre som trenger masse plass på skjermen.

Den tynne utgaven (det øverste bildet) veier fra 1,8 til 2,2 kilogram. Den kommer ikke med de samme rimelige variantene som multimedieutgaven som veier fra 2,8 til 3,2 kilogram. Prisene starter fra henholdsvis 8540 kroner (alle priser eks mva) og 16.140 kroner, og går opp til henholdsvis 16.810 kroner og 20.750 kroner, avhengig av prosessor, disk, minne, serviceavtale med mer. Z60m kan blant annet fåes med Celeron-prosessor.

De nye Thinkpad-modellene er også de første der man alternativt kan bestille titaniumfarget lokk. Dette lokket veier noe mer, men er også mer hardført.

Andre nyheter er at en avstivet magnesium ramme gjør kassen mer robust – 30 prosent bedre sjokkabsorpsjon ifølge Nordstrøm – at disken har fått et oppheng av gummi i stedet for metall, og at det nå er to hull som væske kan renne gjennom i tilfelle du søler kaffe eller annen drikke på tastaturet.

– I forhold til tidligere Thinkpad med væskevern viser prøver at avrenningshastigheten for kaffe er økt fra 1,6 til 2,8 kubikkcentimeter per sekund, mens den til kola er økt fra 0,77 til 1,65 kubikkcentimeter per sekund, sier Nordstrøm. – Da Thinkpad R-serien kom med det første, etthulls, selvlensende tastaturet, gjorde vi en uformell prøve der vi helte kaffe over tastaturet. Det tok sju kopper før PC-en knelte. Med to avrenningshull skulle Z-serien tåle hele fjorten kopper kaffe.

Z-modellene er også IBMs første med doble Windows-taster, noe de fleste konkurrentene har hatt ganske lenge. I motsetning til flere av konkurrentene er Z-modellene også utstyrt med et dobbelt sett med mustaster. Det ene er gunstig plassert med hensyn til stavmusen i tastaturet, det andre står nedenfor flatmusen. Man kan sette dem man absolutt ikke vil bruke ute av spill, gjennom programvaren.

En interessant detalj er strømforsyningen som er oppgradert fra 70 til 90 watt, og der man kan velge en med tilleggsuttak for andre apparater – med variabel likespenning.

På programvaresiden tilbys snarveier – også fra dedikerte taster på tastaturet – til systemoppgaver som sikkerhetskopiering, låsing, defragmentering med mer, samt brukerhåndbok.

De nye Thinkpad-modellene tilfredsstiller ikke EUs kommende miljøkrav. Nordstrøm forsikrer at alle nye modeller vil gjøre det fra årsskiftet, flere måneder før forskriftene trer i kraft.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.