Første Transmeta-maskin i salg

Den første Transmeta-maskinen er i salg: Sonys nye Windows ME-drevne kombinerte lommemaskin og videokamera Vaio C1 Picturebook.

Den første Transmeta-maskinen er i salg: Sonys nye Windows ME-drevne kombinerte lommemaskin og videokamera Vaio C1 Picturebook.

Apparatet er allerede leveringsklart i Japan. I USA, der det har vært solgt siden 25. september, skjer de første leveransene 25. oktober. Det er stadig uvisst når og om maskinen kommer til Norge.

Vaio C1 Picturebook har tidligere vært tilgjengelig med Pentium-prosessor. Med Transmeta-prosessoren Crusoe TM5600 i 600 MHz får den bedre ytelse, dobbelt internminne og dobbelt så lang batteritid til samme utsalgspris på rundt 2300 dollar.

Maskinen er beregnet på profesjonelle brukere med spesielle behov innen bilder og video. Minnet kan økes fra standard 128 MB til 192 MB. Den kommuniserer med innebygget V.90-modem, gjennom PC-kortspor, USB-utgang og IEEE 1394 ("Firewire") utgang. Den siste kan også brukes til å kople sammen flere Vaio-apparater i et enkelt nettverk.

Skjermformatet er såkalt "ultra wide XGA" med en oppløsning på 1024 ganger 480 punkter. Teknologien er TFT. Multimedia støttes ellers gjennom et ATI Rage Mobility-kort med 3D-akselerasjon og åtte MB minne. På lydsiden er MIDI implementert i maskinvare, og lyd kan gjengis i 3D "surround". De innebyggede høyttalerne gjengir vanlig stereo, mens mikrofonen er mono.

Digital video håndteres etter MPEG1-standarden. Det innebygde kameraet har en oppløsning på 350.000 punkter.

Pekeredskapet er en pinne med egen skrollknapp. Harddisken er på 12 GB.

Operativsystemet er Microsoft Windows ME, altså den siste oppgraderingen av Windows 98. Apparatet leveres med Adobe Acrobat Reader, McAfee VirusScan, Word 2000, QuickTime, RealNetworks Real Player, pengeprogrammet Intuit Quicken, samt en rekke Sony-programmer for bildefangst og videoredigering. Amerikanerne får dessuten klienter til America Online, CompuServe og Earthlink, i tillegg til nettleseren Netscape Communicator.

Vaio C1 Picturebook veier så vidt under et kilogram og har dimensjonene 29 x 245 x 150 millimeter. Ekstrautstyr omfatter CD-brenner, CD-spiller, DVD-spiller og diskettstasjon - alle eksterne - samt batterier med opptil firedoblet kapasitet. Det dyreste kan gi inntil 20 timers brukstid.

Les mer om Crusoe-prosessoren:


Transmeta overtar etter Pentium i Sony Picturebook
IBM forbereder bærbar ThinkPad med Transmeta-prosessor
Intel-trussel hviler over Transmeta
S3 vil ha Crusoe-baserte produkter
Crusoe skal revolusjonere bærbare datamaskiner

Til toppen