FORBRUKERTEKNOLOGI

Førsteinntrykk av ferdig Vista:

24. nov. 2006 - 13:16Installering: Installering går omtrent som på XP, men Microsoft fjernet en viktig mulighet: Du kan ikke installerer Vista parallelt med XP for å kunne gå tilbake hvis det er noe som ikke fungerer: Du må oppgradere XP eller installere Vista på en separat harddisk eller partisjon.

Oppstart: Vi opplever forskjellige oppstartstider på våre maskiner. Hos en av digi.nos journalister som har en helt ny maskin, går det lang tid etter at passordet er godtatt til vi får se desktopen og så får kontroll på maskinen.

Drivere: Vista krever godkjente drivere og det har ikke alle leverandørene rukket å lage. Dessuten har Microsoft lagt om hvordan lydkort brukes. På to av maskinene måtte vi derfor slette og la Vista rydde opp en gang til. Nå virker det, men vi får alltid tre feilmeldinger om manglende drivere hver gang vi starter på de to maskinene.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Generelt: Førsteinntrykket i Vista er at det ikke er så mye nytt. Startmenyen er blitt litt bedre, men de fleste funksjoner er plassert som i XP. Det følger med noen nye programmer, for eksempel for å brenne DVDer, men det har de fleste brukere fra før. En liten smart nyhet er at du ikke får et program-tre som bretter seg ut - du kan åpne mapper, her Accessories og velge mellom programmene i denne mappen.

Kompatibilitet Ikke alle programmer fungerer under Vista, det ble tidlig klart. Blant annet fikk vi beskjed om at brennerprogrmamet Nero var blokkert, men det var dog den eneste. Ellers har vi ikke opplevd noen problemer, hverken med vanlige programmer eller en rekke gratis-programmer vi hadde installert under XP. For eksempel fungerte en versjon fra i våres av brennerprogrammet Deepburner helt fint.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Aero Mye har vært skrevet om det nye grensesnittet i Vista og den nye grafikkmotoren kan sikkert bli øke farten og gjøre det enklere å skrive applikasjoner. Men brukt i Vista i seg selv, synes vi teknikken gir lite nytte: Det ser fancy ut, men å bla mellom applikasjonene dine i 3D-visning gir ikke noe merverdi, og de nye gjennomsiktige kantene på alle programmer er ikke viktig.

Enkelte programmer kan ikke vises med gjennomsiktige kanter og da kobler Vista ut Aero. Men når vi skrudde av for eksempel iTunes, ble ikke Aero startet opp igjen.


Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Filvinduene er mer oversiktelige og gir mer informasjon, for eksempel grafer over hvor mye ledig plass du har. I tillegg har vinduene fått en ny teknikk for å velge mappe som er smart. Du kan med et klikk på en undermappe direkte velge undermappene den inneholder (rød ring over). Vista har dessuten forenklet dagens "Documents and settings"-system. Nå får hver bruker en mappe med navn. Men av ukjente årsaker får vi på en maskin ikke lov å lagre filer til rot (c:\).

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Vista har innebygget Microsoft Desktop Search og lar deg lagre faste søk, noe som er nyttig, men vi synes ikke det er så viktig når du likevel kan søke så fort.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Readyboost er en av flere minneteknikker som ligger under panseret. Når du stikker inn en minnepinne, foreslår Vista at lar maskinen bruker den som arbeidsminne. Hvor mye det faktisk gir av ekstra ytelse er vanskelig å si.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Sikkerhet Den viktigste nyheten i Vista er den forbedrede sikkerhet. I dag kjører de fleste Windows som administrator - noe som gir deg selv - og alle spionprogrammer fulle rettigheter til å gjøre alt. Selv om du som administrator må du godkjenne en lang rekke vanlige oppgaver som filflytting, installering og oppstart av alle administrasjon-programmer.

Du vil dermed bli varslet om spionprogrammer og kan stoppe dem. Men dette har to ulemper: Den første er at du får ustanselig nye varsler og det blir mye klikking. Vi flyttet en uskyldig data-fil fra en underkatalog til rot på C og ble avbryttet av to advarsler som vi vi måtte si ja til.(bildet) Det går ikke lenge før du begynner å lete etter "skru av bekreftelse"-knappen. Det andre problemet er kjent fra de første virus-skannerne som var litt vel ivrige: Når vanlige brukere får spårsmål ofte, begynner de fort å trykke ja uten å lese meldingene, for de har ikke kompentanse til å vurdere filnavnet uansatt.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Brannvegg Vista har enn bedre brannvegg som i motsetning til den i Windows XP også holder øye med utgående trafikk. Men å konfigurere den er ikke gjort med noen klikk. Det er tre soner og vi skrudde på alle sammen, men likevel melder Vista både at brannveggen er på og av (de to røde ringene). Det er heller ikke umiddelbart klart hvordan du kan be om å få godkjenne programmer som vil inn eller ut.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.Redde og rydde: Redningsmulighetene i Windows XP var lite imponerende - systemet gav deg en DOS-promt og det var lite du kunne gjøre. Vista forbedrer dette kraftig. Med Vista-DVDen kan du selv utløse "Reparer" hvis ikke Vista selv merker noe. Du får så et grafisk grensesnitt. Spørsmålet er hvor godt dette fungerer og om Vista virkelig klarer å gjenopprette seg til hvor man var før for eksempel en mislykket installering. Dette skulle fungere i XP, men gjorde det i praksis ikke.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.