Dette forventer vi fra verdens største mobilmesse

Vegas: Samung benyttet CES i Las Vegas for å slå et slag for nye Galaxy A8. Om tre uker er det klart for S9 og den overdøver nok A-serien.
Vegas: Samung benyttet CES i Las Vegas for å slå et slag for nye Galaxy A8. Om tre uker er det klart for S9 og den overdøver nok A-serien. (Foto: ORV)

Det er under tre uker til Mobile World Congress åpner i Barcelona. Det er da alle skal vise frem det gjeveste de har av teknologi og nå driver de store mobiltelefonprodusentene og lader kanonene sine.

Alle vil helst ha mest mulig oppmerksomhet rundt det de har ruget ut i løpet av det siste året. Derfor prøver de også å komme hverandre i forkjøpet. Førstemann til mølla, Huawei, har lagt seg først på søndag, selv om neste toppmodell sannsynligvis først kommer en måned senere under navnet P20. Så hva de har tenkt å lansere er litt uklart, men det kan være alt fra nettbrett, til klokker, eller noe annet på dingsesiden.

Samsung

Samsung følger etter søndag kveld og der er det ingen tvil om hva som skjer. Nå kommer etterfølgeren til S8, ikke uventet kalt S9. Det viktigste der i gården er den nye Qualcomm-prosessoren Snapdragon 845 og ny kamerateknologi, som skal gjøre det bedre å ta bilder under dårlig belysning. Dessuten vil telefonen får en bedre irisskanner.

De kommer også til å flytte fingeravtrykksensoren til under kameraene på baksiden etter å ha fått mye kritikk for at den ligger ved siden av i dag.

Sony trenger fornyelse

Hva Sony vil lansere på mandag morgen er mer uklart, men det vil neppe overraske om de kommer med en svær skjerm med 18:1-format som er blitt så vanlig. Om de fortsetter med 4K-oppløsning får vi se. Det har ikke så mye for seg om man ikke bruker telefonen til VR. Da kan man knapt få nok oppløsning. Vi tipper også at Sony nå tar i bruk doble kameraer bak.

Mellomsegmentet

Lyssterk: En 5,2 tommer skjerm med en oppløsning på 1080 x 1920 piksler er ingen revolusjon, men du verden så lyssterk den er. Foto: ORV

Mens vi venter kan vi jo konstatere at både Samsung og Sony benyttet muligheten under CES-messen i Las Vegas for en måned siden til å lansere et par billigere modeller for å holde mindre bemidlede kjøpere happy.

CES kommer jo i adventtiden før MWC, men det er jo en grei anledning til å få ut det som ikke har det store overskriftspotensialet. Sony lanserte Xperia XA2 og Samsung A8, som de snakket om i desember. Sonytelefonen er billigst med en veiledende pris på rundt 4500 kroner. Men den kan allerede bestilles for 3698. Samsung mente A8 var verd 5290 kroner når den kom i butikkene i Norge. Vi finner den allerede på nettet til 4815 kroner, så her har markedsmekanismen virket som den skal.

Noe for Norge

De nye rimelige telefonene har det meste vi kan forlange av en moderne mobil. Spørsmålet er om den lavere prisen kan lokke norske brukere, som er veldig premiumorienterte, til å revurdere kjøpet.

Fingern under: Samsung har fått litt pepper for å legge fingersensoren ved siden av kameraet. A8 har den under kameraet. Foto: ORV

I Samsungs tilfelle er det all grunn til å legge på noen hundrelapper og få en S8 til 5490 kroner. Den har 64 i stedet for 32 gigabyte lagringsminne og det som ellers kjennetegner en toppmodell slik som høyere oppløsning på OLED-skjermen.

På den annen siden kan A8 lokke med en ganske fancy utrustning for de som helst vil være med på bildene selv. Den har doble frontkamera. Et vanlig kamera med 16 megapiklser samt 8 megapiksler vidvinkelkamera. Begge er på f 1,9. Kameraene kan utløses med ulike kommandoer som en håndbevegelse, eller at du sier for eksempel «cheese». Som S-klassen har de også mulighet til å variere graden av uskarp bakgrunn. Bakkameraet er også på 16 megapiksler og har f 1,7. S8 bruker et 12 MP kamera og det er nok noe vassere i mørket.

Sonys Xperia XA2

Analog lyd: Sony har ikke dumpet den analoge lydporten på Xperia XA2. Spørsmålet er om den overlever i Barcelona. Foto: ORV

Sonys Xperia XA2 har vi allerede tatt en titt på og vi må berømme Sony for et par ting. De er flinke til å oppdatere programvaren. Denne kommer med siste versjon av Android, altså 8.0. Dessuten kan vi konstatere at denne telefonen har en batterilevetid utenom det vanlige. Riktignok er batteriet på 3300 mAh (3,3 Ah), men det kan nok også være Android 8.0 og Sonys utmerkede strømstyring som slår positivt til.

Lett å forstå: Sony forteller brukerne med en klistrelapp på baksiden at her er det USB C-tilkobling og ikke Micro USB. Telefonen han også inneholde to SIM-kort eller et slik og et minnekort. Smart. Foto: ORV

Sony var jo de som for noen år siden lanserte mobiler med fingeravtrykksensorer på siden av mobilen, der den var godt plassert for tommelen. I hvert fall for høyrehendte. Nå er den plassert under kameraet på baksiden av telefonen.

Xperia XA2 har et greit utseende, men er også bærer av en designvariant som Sony nå har vridd og vrengt på i mange år. Det er ingen ting å si på hvordan de har klart å forbedre funksjonalitet steg for steg, men nå er det nok på tide å skape et nytt designspråk. Vi får se om under tre uker.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen