BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forsvarer lukket kildekode i Linux

Linus Torvalds sier ja til å supplere Linux-kjernen med moduler i lukket kildekode.

Mangel på drivere, eller problemer med å få tak i de riktige driverne, hindrer mange fra å se på Linux som et praktisk alternativ til Windows og Mac. En av årsakene er at Linux-distributører ofte kvier seg for å levere noe som ikke lever under regimet kjent som åpen kildekode.

Grafikkortprodusenten Nvidia insisterer på å levere Linux-drivere i form av såkalte binære kjernemoduler («binary kernel modules»). Slike moduler kommuniserer direkte med kjernen i operativsystemet, og tilbyr utvidet funksjonalitet. Skal du få Nvidia-grafikk til å virke på en Linux-PC, trenger du en driver, det vil si en binær kjernemodul fra Nvidia. Nvidia vil gjerne at Linux-brukere får tilgang til selskapets teknologi, men bare som brukere: De vil følgelig ikke distribuere sine drivere som åpen kildekode.

For noen Linux-entusiaster er det nærmest blasfemisk å ty til noe som ikke er åpen kildekode. Andre ser ikke på binære kjernemoduler som et ideologisk spørsmål, men mener at det først og fremst gjelder å løse praktiske problemer.

I november ble det kjent at Linux-distribusjonen Ubuntu ønsker å innlemme drivere i lukket kildekode, altså binære kjernemoduler, i sin neste distribusjon.

    Les også:

Utspillet har utløst en ny diskusjon om prinsippet på fagforumet LKML.org. Her står utviklere av Linux-kjernen steilt mot hverandre.

Martin Bligh tok det mest ekstreme standpunktet, å forby binære kjernemoduler.

Andrew Morton foreslo et kompromiss, der operativsystemet varsler når man laster ned en binær kjernemodul, og får en ordning der binære kjernemoduler sperres automatisk tolv måneder etter at de er lastet ned. (Se Re: [GIT PATCH] more Driver core patches for 2.6.19.)

I et tilsvar, Re: GPL only modules, tar Linux-skaper Linus Torvalds utvetydig standpunkt for å tillate binære kjernemoduler.

Torvalds skriver at ideen om å begrense muligheten til å distribuere binære kjernemoduler sammen med Linux, er både kortsiktig og dum.

Han begrunner dette med at drivere ikke er avledet av Linux, og følgelig ikke er underlagt bestemmelsene i GPL, lisensen som Linux distribueres under og som pålegger alle avledninger av GPL-beskyttet vare å distribueres under samme lisens. Han mener det er like utillatelig å legge teknologi inn i Linux for å hindre brukeres tilgang til drivere, som det er å bruke rettighetssystemer («DRM») for å hindre folk fra å nyte musikk eller video på bestemte apparater.

Torvalds legger til at han vil bøye seg, dersom de større Linux-distributørene blir enige om ordninger for å forby eller begrense tilgangen til binære kjernemoduler. Det gjør han i trygg forvisning om at så ikke vil skje, blant annet fordi Ubuntu allerede har bestemt seg for å legge drivere i lukket kildekode.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.