AVTALER & KONTRAKTER

Forsvaret bygger opp egen IT-driftsavdeling

Takket være Siemens-skandalen, blir det ikke en ny gigantisk IT-driftskontrakt i Forsvaret. I stedet åpnes det for mange mindre aktører.

9. juni 2006 - 07:28

Etter at det ble avdekket uryddigheter i Forsvarets avtale med Siemens, har det bare vært et spørsmål om tid før en ny avtale med Siemens skulle utlyses.

30. juni i år går den opprinnelige femårsavtalen ut, men Forsvaret har forlenget den ut året som en overgangskontrakt. Innen den tid vil det bli utlyst et nytt anbud for kontrakten, men den vil være mindre og ta en annen form enn den eksisterende avtalen.

– Det blir en litt annen type kontrakt, vi deler den i to. Driftsdelen tar vi selv og leveransen av materiell blir satt ut, sier Birgitte Frisch, informasjonsdirektør i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), til digi.no.

Forsvaret har cirka 17 000 brukere. Det å bygge opp en ny driftsorganisasjon som skal håndtere dem er ikke gjort over natten. Organisasjonen som Siemens bruker til dagens drift består av rundt 100 personer.

I dagens stramme arbeidsmarked kan rekrutteringen bli en tøff oppgave. Når de fleste har en oppsigelsestid på tre måneder kan det fort bli desember før de nyansatte kommer på plass hvis ikke stillingsannonsene kommer ut før sommerferien starter.

– Jeg kan ikke si når stillingsannonsene kommer ut og vi er veldig klar over at vi har dårlig tid, sier Frisch.

Forsvaret står allikevel ikke helt på bar bakke i prosessen. De skal benytte seg av underleverandører og er allerede i gang med å ansette merkantilt personell på innkjøp.

– Vi har foreløpig utlyst 26 stillinger. De skal tildeles oppgaver i forbindelse med etablering av nytt driftskonsept og kontrakter med underleverandører og den prosessen er godt i gang der, sier Frisch.

Dagens avtale med Siemens gjelder drift av Forsvarets plattform som er gradert med sikkerhetsnivået begrenset. I tillegg har forsvaret tre forskjellige plattformer som er gradert som hemmelig.

På dette sikkerhetsnivået kan ikke tjenesten settes ut til private aktører og Forsvaret har derfor egne driftsorganisasjoner for disse plattformene. Nå skal de samles til en felles plattform og Forsvaret vil bygge sin nye driftsorganisasjon med utgangspunkt denne interne organisasjonen.

– Det vi ønsker å oppnå med denne kraftsamlingen av IT-ressurser er en helhetlig felles grunnplattform for å implementere funksjonelle fellestjenester. Det dreier seg blant annet om standardisering av operativsystem og applikasjoner, sier Frisch.

I tillegg vil den nye plattformen også kunne brukes i kommunikasjonen mellom militæret og det politiske miljøet, samt med NATO.

I dag blir det utlyst en invitasjon til et informasjonsmøte den 15. juni på Kolsås der aktuelle aktører kan delta og få informasjon om hva Forsvaret ser for seg i den nye kontrakten.

Forsvaret er også ute etter innspill fra aktørene om muligheter og ideer relatert til områdene som kontrakten vil berøre. Nåværende kontrakt med Siemens omfatter utvikling, realisering, utstyrsleveranser og drift, inklusive brukerstøtte.

Av sikkerhetsmessige årsaker må deltakerne på møtet være norske statsborgere, opplyser Forsvaret.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.