JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret holder tett om Siemens overprising

Forsvarets ledelse har fått svaret på om Siemens har snytt dem eller ikke, men nå er svaret blitt hemmelig.

12. des. 2005 - 13:41

Kontraktskrangelen mellom Forsvaret og Siemens tar stadig nye vendiger.

Hele 10 måneder etter avsløringen om at Siemens kan tatt overpris fra Forsvaret på leveranser av store mengder IT-utstyr har Forsvaret endelig bestemt seg. Forsvarsstaben oversendte nylig sin konklusjon til Forsvarsledelsen i form av en lengre rapport. Også regjeringsadvokaten har vært vært med i prosessen.

Men hva konklusjonen er, får hverken digi.no eller noen andre vite, for den er unntatt offentlighet, opplyser pressetalsmann Geir Anda.

    Les også:

Hvorfor får ikke digi.no noe konkret svar på. Men Forsvaret er åpenbart ikke ferdig med Siemens, for nylig kom det frem at Forsvaret granske sin egen konsulentbruk, hvilket involverer seks eller syv selskaper.

Siemens har også i tillegg til maskinvare levert driftstjenester under den femårige såkalte FISbasis-kontrakten de har med Forsvaret. Men om Siemens er en av konsulent-selskapene Forsvaret nå gransker vil ikke Anda bekrefte.

Forsvaret har stoppet forhandlingene om en løsning med Siemens. Forklaringen skal være at det ikke er noen vits å inngå et forlik med Siemens før det er avklart om det er mer rot som må ryddes opp i.

I følge Anda skal granskiningen av konsulentbruken i Forsvaret være ferdig i mars. Først da vil altså Forsvaret røpe sine konklusjoner om hva de mener Siemens har gjort og hva som skal skje.

Saken er også komplisert fordi den fem år lange FISBasis-kontrakten går ut i juni. Kontrakten har vært på 1,2 milliarder kroner for både drift, konsulenttjenester og maskinvare-leveranser. Dette er dermed en av de største IT-kontraktene i Norge.

Forsvaret arbeider derfor parallelt med en ny anbudsprosess. I følge Birgitte Frisch, pressetalskvinne i Forsvaret, arbeider man nå mot at dagens kontrakt forlenges frem til 31. august. En ny partner eller Siemens hvis de får kontrakten på nytt, kan overta 1. oktober.

Men Frisch vil ikke love noe ekstakt dato. "Dette forutsetter at IT-avdelingen som har mye å gjøre får nok ressurser til å gjøre anbudsjobben", forteller hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.