AVTALER & KONTRAKTER

Forsvaret kjøper datakonteinere

Prislapp? Minst 500 millioner kroner.

HPs konteinere vil bli utplassert av Forsvrets Logistikkorganisasjon IKT, og virke som mobile serverrom og driftsposisjoner. De skal også gi sikker oppbevaring av gradert materiale, ifølge en pressemelding.
HPs konteinere vil bli utplassert av Forsvrets Logistikkorganisasjon IKT, og virke som mobile serverrom og driftsposisjoner. De skal også gi sikker oppbevaring av gradert materiale, ifølge en pressemelding. Bilde: HP
12. jan. 2015 - 10:43

Forsvaret kjøper inn opptil 35 portable datakonteinere fra Hewlett-Packard til bruk under krigsøvelser, opplæring og kriser.

Kontrakten ble signert i ukene før jul, løper over fem år og har en oppgitt verdi på 20 millioner dollar, tilsvarende 152 millioner kroner.

Dette er bare for stålkonteinerne som har standard 20-fot mål på rundt 2,5 x 2,5 x 6 meter. Slike flyttbare datasentraler er det mange som tilbyr. HPs variant blir kalt «performance optimized datacenters» eller såkalt POD-er.

– Halv milliard

De skuddsikre konteinerne skal i tillegg fylles med datautstyr og militær teknologi. Da blir prislappen på minst 500 millioner kroner, avhengig av oppsettet, skriver Finansavisen i dag.

I anslaget ligger det leveranser fra flere, deriblant kommunikasjonsløsninger fra Kongsberg-gruppen.

HPs norgesdirektør Hans-Henrik Merckoll bekrefter overfor digi.no at også HP skal levere noe innmat, men at det foreløpig bygger på eksisterende rammeavtaler.

Han kunne ikke bekrefte Finansavisens anslag om at konteinerne med innmat får en sluttpris på over en halv milliard kroner.

– Det tør jeg ikke si noe om, sier Merckoll.

Nytt produktområde

Derimot er han klar på at forsvaret er en strategisk veldig viktig kunde for HP i Norge. Leveranse av stålkonteinere er da også et reletivt nytt produktområde for selskapets norgeskontor.

– HP har levert konteinere, men ikke i Norge på denne måten før. Her får man ut mye mer teknologi på liten plass. Et mobilt datasenter krever et helt annet oppsett, sier norgessjefen til digi.no.

Selskapet hevder da også at hver 20-fots stålkonteiner, som har en grunnflate på cirka 6 kvadratmeter tilsvarer 200 kvadratmeter standard datasenterplass.

POD-en er et eksempel på såkalt «konvergert infrastruktur» der alle de nødvendige elementene inngår, herunder bladservere, lagring, nettverk, programvare og administrasjon, samt også integrert strøm og kjøling.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.