JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret nøler med å rydde opp i kontrakt

Den norske IT-bransjen skal nå slåss om avtalen Siemens hadde, men Forsvaret nøler med å lage en vanlig kontrakt.

Forsvaret er en av de største IT-arbeidsplassene i Norge og en storforbruker av PCer og servere. Nå skal den norske IT-bransjen slåss om fornyelse av kontrakt som Siemens har hatt i hele fem år.

Kontrakten var trolig den største maskinvarekontrakten som noen sinne er tildelt i Norge og den var også uvanlig på en annen måte. Forsvaret delte ut en kontrakt med en garantert fortjeneste, noe som er svært uvanlig. Da digi.no sjekket med IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen i fjor hadde han aldri hørt om noen lignende.

Og det var nettopp denne garanterte fortjenesten på kostprisene til Siemens Norge overprisingen, påfølgende rettssak med han som varslet om problemene og senere oppsigelse av fire ledere i Siemens Business Systems kom. Først i våres gikk Siemens med på å betale tilbake 18 millioner kroner til Forsvaret.

I etterkant har Forsvaret kommet til at Siemens etter alt å dømme smurt Forsvars-ansatte med reiser og dyre middager når den såkalte Fisbasis-kontrakten skulle utvides. Dette etterforskes nå av Økokrim og kan lede til tiltaler mot de involverte.

    Les også:

Nå skal altså kontrakten ut på nytt, og i utlysningsteksten går det frem at det er snakk om leveranser på minst 120 millioner kroner i året, men den kan bli mer.

Utstyret skal leveres og installeres på hele 453 forskjellige forsvarsinstallasjoner rundt i Norge.

HP Norge-sjef Eivind Roald bekrefter over digi.no at dette gjør kontraktene til en av de aller største norske innkjøpsavtalene så langt i år. Det skal leveres store mengder standard PCer, servere, nettverksutstyr, skrivere og programvare. Det er dermed aktører som HP, Dell, Siemens/Fujitsu Siemens og kanskje IBM som skal kappes om kontrakten.

Men hvordan de skal kappes og hva slags kontrakt de skal signere er helt i det blå, til tross for at anbudsprosessen er i gang. For to dager siden gikk fristen ut for å melde sin interesse. Nå skal Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO, bruke tre uker på vurdere søknadene om å få være med på anbudsrunde.

Så skal de detaljerte anbudsdokumentene sendes ut 8. september. Men hvordan leverandørene skal foreslå å ta seg betalt er da langt fra klart og prosessen vil derfor dra ut i tid. Trolig kan ikke kontrakten tildeles før helt mot slutten av året.

For til tross for at Forsvaret både betalte for mye og ikke var sikre på at de hadde rett til å kreve penger tilbake, er man fremdeles usikre på om man skal fortsette med garantert fortjeneste.

Forsvaret lar ikke digi.no få snakke med de som jobber med kontrakten og først får ikke digi.no noe svar, men etter flere runder letter FLO på sløret.

- Hvordan prisingen skal skje er ikke besluttet enda, vi skal ta en avgjørelse på dette i november, forteller informasjonssjef i FLO, Birgitte Frisch, til digi.no.

Men på et punkt har Forsvaret strammet inn – kontrakten strekker seg ikke over fem år som forrige gang, men to år.

På spørsmål fra digi.no om hvordan Forsvaret skal sikre seg mot overprising og leverandørrot denne gangen, forteller Frisch at ”Forsvaret har flere tiltak for å ikke komme opp i situasjonen vi gjorde i sist.”

- Vi skal følge opp kontrakten denne gangen, lover hun.

Forsvaret vil ikke si noen om kontraktens størrelse utover den byråkrat-messige teksten i utlysningen:

"Omfanget av avtalen er usikker da deler av omfanget som avtalen skal understøtte er under implementering. Omfang for den del av avtalen som omfatter graderingsnivå Begrenset/ugradert er estimert de siste år til ca NOK 100 - 120 millioner pr år."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.