JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret oppretter egen lisensavdeling

Programvare-lisenser kan være et minefelt, og Forsvaret bygger opp ekspertgruppe.

12. juni 2007 - 11:14

Programvare kommer i mange former og varianter. Det er en svært lukrativ del av IT-bransjen, for de selskapene som lykkes vel å merke. Det er også en del av bransjen som har en litt spesiell forretningsmodell.

Leverandørene selger ikke en fysisk vare. Varen som selges er en rettighet til å bruke programvaren. Den rettigheten kommer imidlertid med en rekke begrensninger.

Noen av disse begrensningene er enkle å forholde seg til, men ikke alle. Programvare kan lisensieres ut på mange måter, og forskjellige programmer som må spille sammen kan ha totalt forskjellige regler som kundene må forholde seg til.

Store organisasjoner som har flere hundre forskjellige programmer å holde orden på, må etterhvert ta grep for å få full oversikt. De opplever et todelt problem. Det er ikke uvanlig å kjøpe for få lisenser, men det er heller ikke uvanlig å kjøpe for mange.

Hvis man kjøper for få, kan det fort bli dyrt. På volumlisensieringavtaler med programvareleverandører er det gjerne en klausul som gir leverandøren rett til å foreta lisensrevisjoner. Hvis kunden har for få lisenser i forhold til det de bruker, må de betale for underlisensieringen. Det kan fort resultere i at IT-budsjettet sprekker.

På den andre siden er det mange som kjøper for mange lisenser, for å være på den sikre siden. Da har man brukt mer penger enn strengt tatt nødvendig, og man er heller ikke sikret mot lisensrevisjon. Det hjelper lite å ha for mange Microsoft-lisenser, hvis man har for få lisenser til produktene fra en annen leverandør, som for eksempel Adobe.

En organisasjon som har både mange ansatte, og mange programvareløsninger, er Forsvaret. Forsvarets logistikkorganisasjon/Informasjons- og kommunikasjonstjenester (FLO/IKT) er ansvarlig for IKT i Forsvaret. De har nå bestemt seg for å ta grep om problemstillingene og oppretter derfor et eget lisenskontor som skal håndtere programvarelisenser.

- Vi er i ferd med å sette opp en lisensforvaltningsorganisasjon for Forsvaret, sier Erik Bollestad, advokat, til digi.no.

I en stillingsannonse søker Forsvaret etter en jurist til lisenskontoret, men Bollestad forteller at det er snakk om mer enn en person. Jobben med å holde orden på lisensene til Forsvarets cirka 370 forskjellige applikasjoner er stor.

I utgangspunktet er lisensavtaler rigide standardavtaler som man enten må si ja eller nei til, men på volumlisensieringsavtaler er det mulig å forhandle noe. Rådgivningstjenester om hva man kan forhandle om og hvordan man bør gjøre det kan være en veldig lukrativ forretning for de som behersker de komplekse.

Forsvaret velger imidlertid å bygge opp intern kompetanse, istedenfor å støtte seg på eksterne rådgivere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.