Forsvaret slår retrett, kjøper SAP likevel

I den etter hvert bisarre datakrigen som utkjempes i Forsvaret, har Forsvarets Overkommando slått retrett og kjøper inn både det tyske økonomisystemet SAP og det svenske IFS. Kontrakten åpner døren til offentlig sektor for SAP.

I den etter hvert bisarre datakrigen som utkjempes i Forsvaret, har Forsvarets Overkommando slått retrett og kjøper inn både det tyske økonomisystemet SAP og det svenske IFS. Kontrakten åpner døren til offentlig sektor for SAP.

Datakrigen i Forsvaret ruller videre. Kampen står egentlig om en kontrakt for nytt felles økonomi- og styringssystem til Forsvaret med en prislapp på 400-500 millioner kroner. Avgjørelsen faller til sommeren, men i går vant SAP en viktig strategisk seier som både gir dem en posisjon i kampen om Forsvars-kontrakten og andre fremtidige store offentlige kontrakter.

SAP-avgjørelsen kom meget overraskende, fordi informasjonssjef i Forsvarets Overkommand, Erik Ianke, tidligere i februar fortalte både Computerworld og digi.no at det var svenske IFS som hadde fått kontrakten (se pekere til tidligere saker i høyre marg).

- IFS kan gi oss en løsning til en brøkdel av prisen av hva en SAP-løsning ville ha kostet, sa Arne Skogstad, stabssjef i Luftforsvarets Forsyningskommando, til digi.no 11. februar.

Nå viser det seg at Luftforsvaret har løst problemet ved å inngå to separate kontrakter. SAP skal nå levere ragnskapssystem til Luftforsvaret sentralt og IFS skal levere regnskapssystem til Luftforsvarets Forsyningskommando.

- Dermed får vi testet ut både IFS og SAP som kandidater til den senere store kontrakten på Forsvarets fellesystem, sier Knut Bakken, pressetalsmann for Forsvarets Overkommando.

SAP-kontrakten er en seier for Forsvarets Overkommando i en, for utenforstående, underlig kamp forsvarsgrenene imellom. For Hæren, Luftforsvaret eller Sjøforsvaret har blånektet på tidligere sentraliseringsordre. Forsvarsgrenene har langt på vei kjøpt inn nye datasystemer som drives av deres egne dataavdelinger og sier nei til en sentralisering.

Kontrakten SAP fikk i går for å levere nytt regnsskapssystem til Luftforsvaret har en ramme på bare fem millioner kroner. Likevel er den meget viktig, både for Forsvaret og SAP.

- Kontrakten skaper enorme muligheter for SAP, sier Thomas Langaard, administrerende direktør i SAP Norge til digi.no. Med en kontrakt med Luftforsvaret kan vi bevise at SAP tilfredstiller alle statens særkrav, noe som blir en slags godkjenning overfor andre offentlig etater som i fremtiden skal velge nytt økonomi- og styringssystem, mener Langaard.

Etter hva digi.no forstår, forventer bransjen at både NSB og Posten skal kjøpe nytt økonomisystem i år eller til neste år. De store offentlige kundene blir livsviktige etter hvert som de fleste store bedrifter nå har kjøpt inn nytt økonomisystem.

- På grunn av de spesielle kravene staten har, har valget i realiteten stått mellom Agresso og Oracle og til dels Merkantildata Formula. Nå får de offentlige kundene et tredje alternativ, sier Langaard.

Til toppen