JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret vil tie om IT-rot til høsten

Hva som skal skje med Forsvarets gigantiske LOS-prosjekt og oppgjøret med flere konsulent-selskaper kommer først til høsten.

8. juni 2006 - 10:27

Svarene på to av de mest omfattende og omstridte IT-sakene i offentlig sektor for tiden kommer først en gang til høsten, viser det seg nå.

Den ene saken dreier seg om det tidligere Golf-prosjektet, nå kalt LOS. Prosjektet skal samle alle styringssystemene til alle forsvarsgrenene i et gigantisk SAP-system, men etter flere år, mange utsettelser og minst 1,5 milliarder kroner er det kanskje bare halve jobben som er gjort. Forsvaret har bare fått på plass et system som samler regnskapstall, intern-regnskap og logistikk-system er ikke på plass.

    Les også:

Etter en lang utredning, avgjorde forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i mars at prosjekte skulle fortsette med SAP i stedet - som forsvaret selv ville - gjenbruke mer av de eksisterende systemene.

Men den gangen nektet Strøm-Erichsen å selv indikere en prislapp eller årstall for når prosjektet skal være ferdig. Det skulle komme i juni, fortalte hun, for da skulle Forsvaret være ferdig med en såkalt "helsesjekk" av prosjektet.

Samtidig arbeider Forsvaret med å rydde opp i rot rundt bruken av seks konsulentselskaper, deriblant Siemens som beskyldes for omfattende smøring av en rekke ansatte i Forsvaret.

Smøringen av de forsvarsansatte skal ha kommet etter at Siemens Business Systems (SBS) fikk den første delen av det gigantiske Fisbasis-kontrakten på rundt 750 millioner kroner. Forsvaret og Siemens forhandlet om flere utvidelser av kontrakten og Siemens fikk etterhvert doblet kontrakten til totalt 1,5 milliarder kroner. En rekke ansatte i Forsvaret skal ha fått en rekke gaver, ferieturer, restaurantbesøk og fester.

Den endelige rapporten fra Forsvarets egen granskning av saken fra det såkalte Dalseid-utvalget skal være klar 16. juni, har det blitt lovet.

digi.no tok kontakt med Forsvarsdepartementet for å høre om hva som skjer med de store IT-prosjektene. Da blir det klart at både Dalseid-rapporten og helsesjekken på Golf/Los-prosjektet snart er klare, men de blir ikke offentliggjort med det første.

Forsvaret skal selv først gå igjennom rapportene og når de blir offentliggjort er uklart.

Tor Borgersen, fungerende pressetalsmann i Forsvarsdepartementet, kan ikke gi noen dato for når Forsvaret skal ha tygget seg ferdig på de to rapportene.

- I løpet høsten, trolig første halvdel av høsten, skal departmentet oversende informasjon om kostnadsrammer til Stortinget, forteller Borgersen til digi.no.

Det er uklart når Dalseid-rapporten blir offentliggjort og når eventuelt Forsvaret får behandlet og eventuelt konkludert er uklart.

Om Forsvaret da skal be om ekstra budsjetter til nest trinn av LOS eller om departmentet har nok penger er ikke klart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.