JUSS OG SAMFUNN

Forsvaret vil til bunns i Siemens-anklager

Tre tidligere Siemens-ansatte hevder nå at Forsvaret kan ha blitt lurt for flere titalls millioner kroner.

I disse dager pågår rettssaken mellom tidligere ansatt Per Yngve Monsen i Siemens Business Services (SBS) og SBS.

Saken er i utgangspunktet en arbeidstvistsak som skal prøve ut hvorvidt Monsen ble usaklig sagt opp, men flere vitneutsagn som nå kommer opp setter nytt lys på at Forsvaret faktisk kan ha blitt lurt for flere titalls millioner kroner.

Både tidligere avdelingsleder Lars Owe Nyland og logistikksjef Reidar Hansen støtter Monsens versjon om at kontrakten fra SBS ble brutt og at prisene var kunstig høye mot Forsvaret.

    Les også:

Mellomlederne hevder at Forsvaret systematisk ble lurt til å betale overpris for datautstyr, og at Siemens skjulte fortjenesten.

Nyland forklarte i retten at han fra økonomidirektøren ble bedt om å konstruere en kalkyle som skulle gi en forklaring på dette dersom Forsvaret skulle spørre.

Forsvarsstaben følger tett rettsaken, og informasjonssjef Geir Anda forteller til digi.no at Forsvaret har satt ressurser på saken.

– Vi jobber kontinuerlig for å komme til bunns i saken og bruker nå fagmiljøet i FLO IT (Forsvarets logistikkorganisasjon) for å avdekke hvorvidt det er begått kontraktsbrudd, sier Anda til digi.no.

Han mener det er en svært kompleks sak. Forsvaret er nå i tett dialog med SBS, men vil ikke slå til med noen anklager før faktiske bevis ligger på bordet.

Informasjonssjef i SBS, Stein Bjørnebekk, gav digi.no denne forklaringen på påstandene om overfakturering i februar:

– Vi har vært opptatt av å overholde kontraktens krav om dekningsgrad på åtte prosent, på et totalplan. På noen leveranser har vi gått over og andre har vi gått under, men totalt sett siden 2001 ligger vi på 7,4 prosent, fortalte Bjørnebekk.

Forsvaret hevder i VG-saken at både totalen og hver leveranse skulle holdt seg innen åtte prosentregelen.

Forsvaret sa i etterkant likevel opp en IT-konsulent og gav en av sine ansatte en refs for å ha tatt i mot tilbud om gratis reise.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.