Forsvaret vurderer stor outsourcing

Norges største IT-prosjekt, Forsvarets Golf-samling, kan skape en ny storkontrakt for bransjen.

Norges største IT-prosjekt, Forsvarets Golf-samling, kan skape en ny storkontrakt for bransjen.

Golf-prosjektet i Forsvaret er Norges største IT-prosjekt med en kostandsramme på rundt to milliarder kroner. Nå brukes riktignok mestparten av budsjettet til omorganisisering, men likevel er sammenslåingen av alle ERP-systemene til de forskjellige forsvarsgrenene svært omfattende.

Prosjektet er ikke gjort i det blå - det norske forsvaret har kopiert mye av arbeidet man har gjort i Danmark. Danskene valgte SAP som nytt fellessystem og IBM som gjennomføringspartner. Med malen fra Danmark fikk IBM også prosjektet i Norge.

Nå peker danskene ut det neste kanskje naturlige leddet i prosjektet - outsourcing. Det danske forsvaret setter nå ut hele driften av det nye fellessystem - kalt DeMars.

Etter en intens budkrig, vant Siemens den fire år lang driftskontrakt, skriver Comon.dk. IBM, som hadde laget systemet og CSC vant ikke frem.

Med 30.000 brukere er DeMars det største enkelte IT-systemet i Danmark.

Her i Norge driver Siemens allerede drift av FIS Basis, forsvarets nettverk for ugradert informasjon.

Og Forsvaret her i Norge utelukker ikke en utsetting av det nye felles forvaltningssystemet når Golf-prosjektet er ferdig. Man har allerede sendt ut første forespørsel i markedet for å logge mulighetene. "Markedsundersøkelse" kaller Forsvaret dokumentet digi.no har fått se på. Her ber man blant annet om relevante referanseprosjekter selskapene har gjennomført.

- Når FIF - Felles Integrert Forvaltningssystem er ferdig vil Forsvaret vurdere å sette ut driften, sier Magnus Schaft, informasjonsmedarbeider for Golf-prosjektet i Forsvaret til digi.no.

Foreløpig er det IBM som drifter systemet mens det utvikles. Når en vurdering av utsettelse av driften vil kunne skje vil ikke Schaft kommentere.

Kontrakten, om den kommer, vil bli omfattende, FIF vil ha 15-20000 brukere, opplyser Forsvaret. Forsvaret har gått ut med en forespørsel til store norske IT-selskaper med spørsmål om hva de kan levere. Aktuelle kandidater er trolig aktører som IBM, EDB, Ergogroup, CSC og WM-data.

I følge Berlinske Tidene fikk dog ikke Siemens overtar også driften av det danske forsvarets interne nett, lokalnett og 15.000 PCer. Tilbudet skal ikke ha vært gunstig nok og det danske forsvaret beholder driften selv.

Til toppen