Forsvarets IT-prosjekter får totalslakt

Oslo (NTB): Konsulentselskapet McKinsey totalslakter i en ny rapport Forsvarets IT-prosjekter. Pengesluk i milliardklassen, konkluderer rapporten.

Forsvarets IT-prosjekter får totalslakt
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har mottatt en rapport fra McKinsey som slakter Forsvarets IT-investeringer, som er på svimlende 3,3 mrd. kroner hvert år. (Arkivfoto) Bilde: Ruud, Vidar

IT-investeringene i Forsvaret er preget av rot, inkompetanse, sløsing og ansvarspulverisering, påpeker McKinsey i rapporten (pdf.

Utdatert

Forsvarets IT-systemer er et pengesluk ved at det tar mange år å utvikle tjenestene og at det koster altfor mye å drifte dem, heter det i rapporten. Når programvaren er ferdig utviklet, er den ofte blitt utdatert, heter det videre.

Totalt bruker Forsvaret 3,3 milliarder kroner på IT hvert år.

Bedre styring

Mer slakt: Nytt datasystem i Forsvaret i fare for å knele

En opprydding kan spare Forsvaret for mellom 350 og 600 millioner kroner i året, blant annet ved å fjerne 50-100 ansatte, mener konsulentselskapet, som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), skriver Klassekampen.

– IKT-styringen i Forsvaret er en av de tingene vi ønsker å forbedre og som vi jobber med, sier forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving.

Ut på tur med Forsvaret: Slik øver de på digital krigføring

Omstilling

Rapporten fra McKinsey er nå til behandling i Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og den skal være del av en omstillingspakke som forsvarssjefen skal legge fram for Søreide i oktober, forteller han videre.

– Vi mener at McKinsey-rapporten er et velkomment bidrag, sier Kvarving. (©NTB)

Les også: Ubåtbunker fra 2. verdenskrig ble datasenter