Fortsatt bare to mobilnett ut året

Det tredje 3G-mobilnettet i Norge har en tidsfrist som ikke er i år, viser nye signaler.

Det tredje 3G-mobilnettet i Norge har en tidsfrist som ikke er i år, viser nye signaler.

Tre selskaper har lisens på høyhastighets 3G-mobilnett i Norge, men bare to har bygget ut. Netcom og Telenor kom med i den første lisensrunden, mens mobilselskapet 3 kjøpte lisens etter at to av de opprinnelige lisensene ble levert tilbake.

Siden 3 kjøpte lisensen for 62 millioner kroner har det vært svært stille rund selskapet i Norge, mens de har bygd ut i mange andre europeiske land, blant annet Sverige.

I tillegg til å tilby rask datatrafikk på mobil har 3 brukt billig taletrafikk som lokkemiddel for å trekke til seg kunder. Når selskapet lanserer i Norge er det derfor grunn til å tro at prisene vil falle. Men det kan ta tid.

– Det blir ingen lansering i Norge til jul, det begynner å bli for sent å klare det. Det blir nok senere. Noen saker går ikke alltid slik man ønsker det, sier administrerende direktør Shlomo Liran i 3AB til Nyhetsbyrån Direkt, melder Dagens Næringsliv.

Netcom fikk dagbøter for at de lanserte 3G for sent i forhold til konsesjonen. I den første runden med lisensutdeling var det stor rift om lisensene, og kravene kunne derfor settes høyt.

Da 3 kom inn var det ikke engang nok kjøpere til den fjerde lisensen, så myndighetene ga bedre vilkår og mindre strenge krav, for å tiltrekke seg flere aktører. 3 har derfor god tid på seg i forhold til konsesjonen.

3 har i dag 8 millioner kunder og brente i fjor av 20 milliarder kroner. Dette er store beløp, men i forbindelse med teleselskaper som er i oppbyggingsfasen blir det feil å beskrive det som tap. Det kreves enorme investeringer i nettverk for å komme i gang, men siden øker gjerne inntektene i mange år, mens utgiftene faller drastisk. Om 3s investeringer i 3G lønner seg vil blant annet avhenge av hvilken rolle andre trådløse teknologier får.

Det norske mobilselskapet Chess har signalisert at de vil offentliggjøre at de er kjøpt opp og av hvem senere i dag. 3 er en av selskapene som er nevnt i den sammenheng.

Til toppen