Fortsatt gratis Office-konkurrent fra Sun

For å presse Microsoft har Sun hittil delt ut en konkurrent av Office gratis. Nå går det mot både en betalt og en gratis versjon.

Sun skal i løpet av mai lansere en ny versjon av StarOffice, en tett konkurrent til Microsofts kontorprogramvaresamling Office.

Sun kjøpte opp StarOffice fra Tyskland i 1999 og har siden delt ut kontorsamlingen gratis i versjoner for tre plattformer: Windows, Sun Solaris og Linux.

Suns samling inneholder en lang rekke programmer og vil for de fleste brukere fremstå og gi de samme mulighetene som Microsoft Office. Siden begge samlepakkene bruker XML som filformat, kan de lese hverandres filer.

Nå går det rykter om Sun skal begynne å ta seg betalt for Staroffice 6. En tysk nyhetstjeneste siterer en markedsjef, men Suns PR-avdeling vil verken av- eller bekrefte saken. En telefon til Sun Norge gir imidlertid en avklaring. Markedssjef Terje Biringvad kan berolige brukere som venter på ferdig-versjonen av Staroffice 6.0, for beta-versjonen fikk mye skryt, blant annet for å ha øket farten fra Staroffice 5.2. Består av fire hovedprogrammer:

Tekstbehandleren Writer

Regnearket Calc

Presentasjonsprogrammet Impress

Tegne, bilde og og animasjonsprogrammet Draw

Filkonverteringsprogram

Epost-klient

- Det kommer to versjoner av StarOffice. Den ene kommer i Sun-innpakning og her har vi ikke avklart spørsmålet om pris. Men vi skal dele ut den samme programsamlingen på nettstedet openoffice.org. Her vil du kunne både laste ned de ferdige samlepakkene for Windows, Linux og Solaris, samt kildekoden. Private brukere eller bedrifter vil dermed kunne modifisere samlingene selv, forteller Biringvad til digi.no.

I dag kan du laste ned den eldre StarOffice 5.2 fra Openoffice.

Etter hva Biringvad kjenner til vil ikke Sun-versjonen inneholde andre funksjoner enn programmene på openoffice.org.

- Sun-versjonen vil gi deg en CD, kanskje papirmanualer i stedet for Adobe Acrobat-filene som følger med i gratis-versjonene, samt support. Enkelte kunder har stilt spørsmål om de kan satse tungt på et gratisprodukt, og det er én av grunnen til at vi vurderer å lage en betalversjon, men dette er ikke avgjort, forteller Biringvad til digi.no.

Nyhetstjenesten Cnet skriver at det er små forskjeller mellom Sun StarOffice og OpenOffice-versjoenen. Sistnevnte mangler noen asiatiske fonter og et almanakkprogram.

Staroffice 6