FORBRUKERTEKNOLOGI

Fortsatt kappløp om kopisperre for HD-film

Hullet som åpnet for piratkopiering av film på HD-plater, er blitt lukket. Men alt tyder på at et nytt snart blir funnet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. apr. 2007 - 12:39

Begge de to neste-generasjons tekn, HD DVD og Blu-ray Disc, støtter DRM-teknologien AACS (Advanced Access Content System) i forbindelse med distribusjon av blant annet film. Før jul i fjor ble det kjent at sperringen var blitt knekket, noe som åpnet for kopiering av slike plater. Det var Corels InterVideo WinDVD-program som ble benyttet for å finne fram til kodene som blir benyttet.

I påsken annonserte Corel at brukerne av WinDVD må laste ned en oppdatering til programvare dersom de fortsatt ønsker å se film levert på de nye platene. Oppdateringen lukker den åpningen som til nå er blitt benyttet av piratene. Organisasjonen AACS Licensing Administrator har dessuten sørget for å gjøre krypteringskodene knyttet til den ikke-oppdaterte utgaven av WinDVD ugyldige.

Begge deler har vært ventet.

    Les også:

- Et sikkerhetssystem som imøtegår «hacks» og som gjør det mulig for rettighetshaverne å utgi sikkerhetsoppdateringer, anses som en forbedring innen underholdningsindustrien. Men andre mener at det eneste man vil oppnå er forlenget tautrekking mellom rettighetshaverne og piratene, sier Josh Martin, analytiker i Yankee Group Research, til News.com.

- Vi så en hack komme ut mindre enn tre måneder etter maskinvaren til både HD DVD og Blu-ray, og det er også et tegn på ting som vil komme. Mennesker med tilstrekkelig tid og lyst vil alltid finne en måte å knekke DRM på, mener Martin.

Catherine Hughes, en talskvinne for Corel, sier derimot at selskapet har stor tiltro til AACS og sikkerhetsforbedringene som nå er blitt gjort.

- Vårt håp er at vi ikke vil være nødt til å gjøre noe med slike problemer i framtiden, sier hun til News.com.

Martin mener slike tiltak er fåfengte og at de til slutt bare fører til at man støter fra seg majoriteten av brukerne, som ikke forsøker å omgå sperrene. Han synes industrien heller burde fokusere på å få funksjonalitet knyttet til kontrollert kopiering - det at man for eksempel kan streame videoen over nettverk omkring i hjemmet, til å fungere.

Det er nemlig en egenskap ved HD-filmene som gjør at piratkopieringen av dem vil være begrenset inntil videre - nemlig størrelsen på filene.

- HD-filer er så digre. Det tar for lang tid å laste ned, lagre og håndtere dem, mener Martin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.