MOBILITET

Over halvparten av alle bedriftsansatte bruker fortsatt stasjonær pc

Stasjonære pc-er er fortsatt det vanligste i mange bedrifter.
Stasjonære pc-er er fortsatt det vanligste i mange bedrifter. Bilde: Colourbox

Selv om det lenge har vært slik at det globalt selges flere bærbare pc-er enn stasjonære datamaskiner, så tyder mye på at denne trenden ennå ikke har nådd ut til bedriftene. Det er i alle fall konklusjonen i en undersøkelse Gartner har gjort, riktignok bare blant arbeidstakere i bedrifter USA, Storbritannia og Australia, men hele 9592 i tallet. 

Undersøkelsen viser at 80 prosent av arbeidstakerne blir utstyrt av arbeidsgiveren med én eller flere datamaskinlignende enheter. Den vanligste enheten er en stasjonær pc. Over halvparten av arbeidstakerne bruker en slik bedriftseid enhet på jobben. 

36 prosent, en drøy tredel, har mottatt en bærbar pc av arbeidsgiveren. Ifølge Gartner er det svært få av disse som er av en konvertible typen, men analyseselskaper mener at denne typen enheter vil bli i alle fall noe mer vanlige i bedriftene i løpet av de tre neste årene. 

Samlet er det omtrent 75 prosent av arbeidstakerne som har blitt utstyrt med en pc av arbeidsgiveren. 

Les også: Kjøper heller ny smartmobil enn ny PC, viser ferske tall

Smartmobiler og nettbrett

Å gi alle arbeidstakerne smartmobiler, er noe relativt få bedrifter prioriterer å gjøre. Bare 23 prosent av arbeidstakerne oppgir at de bruker en smartmobil på jobben som arbeidsgiveren har utstyrt den med. 

– Mer en halvparten av dem som bruker smartmobil på jobben, bruker faktisk bare sin egen, personlig eide smartmobil, sier Mikako Kitagawa, forskningsanalytiker hos Gartner, i en pressemelding. 

Andelen av de bedriftsansatte som bruker nettbrett på jobben, er på 21 prosent, uavhengig av hvem som eier brettet.

– Bruk av personlig eide enheter på arbeidsplassen er ikke noe nytt, men resultatene av undersøkelsen bekrefter at denne trenden har blitt en ny standard. To tredeler av de som svarte på undersøkelsen, sier at de bruker én eller flere personlig eide enheter i forbindelse med arbeidet. Smartmobiler og phablets er de mest populære, personlig eide enheter som brukes på jobben. 39 prosent av de ansatte bruker dette. 

Til sammenligning er det bare ti prosent av respondentene som på jobben kun bruker smartmobiler og phableter som arbeidsgiveren har utstyrt dem med.

– I den mobile tidsalderen kommer det som en overraskelse av bruken av smartmobiler og nettbrett ikke er like høy som bruken av pc-er i bedriftene, selv når man inkluderer personlig eide enheter. Selv om det stemmer at kostnadene ved å tilby mobile enheter raskt kan eskalere, så kan riktig bruk av mobile enheter øke produktiviteten, noe som lett kan forsvare de ekstra kostnadene, mener Kitagawa.

Ferske tall: Pc- og mobilsalget faller for andre år på rad

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.