Fortsatt MIPS for Silicon Graphics

Silicon Graphics vil også i årene som kommer satse prosessorer fra MIPS, til tross for at selskapet planlegger maskiner basert på Intels kommende prosessorer.

Silicon Graphics vil også i årene som kommer satse prosessorer fra MIPS, til tross for at selskapet planlegger maskiner basert på Intels kommende prosessorer.

Silicon Graphics (SGI) har forpliktet seg til å benytte minst to nye generasjoner av RISC-prosessorene fra MIPS Technologies. MIPS var tidligere en del av SGI, men er nå utskilt som et eget selskap. SGI har fram til i fjor høst kun benyttet MIPS-prosessorer i sine arbeidsstasjoner og servere.

Men nå har SGI begynt å henvende seg til Intel i forbindelse med framtidige prosessorløsninger. Det første resultatet av dette så vi da SGI lanserte arbeidsstasjoner basert på Intels Pentium II-prosessor. SGI har også forpliktet seg til å benytte Intels kommende Merced-prosessor når den kommer.

Men når kommer Merced? Mye tyder på at Intel vil ha eksemplarer klare for levering til datamaskinprodusentene mot slutten av 1999. Men fra dette tidspunktet og fram til SGI kan levere maskiner basert på Merced, vil det gå endel tid. SGI-servere basert på Merced ventes ikke før i år 2001. Samtidig skal SGI flytte sitt operativsystem - IRIX - til Intels 64-bits arkitektur (IA-64), som Merced vil være basert på. Dette kan ta tid og nettopp det er nok årsaken til at SGI ennå en stund ønsker å tilby RISC-prosessorer fra MIPS, for å ha kraftigere enn dagens prosessorer å tilby kundene mens de venter på IRIX-baserte Merced-løsninger.

Prosessorene SGI har forpliktet seg til å bruke, er R14000, R16000 og muligens R18000. Alle de tre prosessorene vil være basert på dagens R12000-kjerne.

MIPS R14000, som skal komme på markedet neste år, skal ha en klokkehastighet på opptil 450 MHz, støtte for DDR SRAM hurtigminne (Double-Data Rate Static Random Access Memory) og 200 MHz systembuss.

R16000 skal komme i år 2001. Foruten egenskapene til R14000, vil denne ha dobbelt så stort primært hurtigminne, 64 kB, støtte for opptil 8 MB eksternt, sekundært hurtigminne og klokkehastigheter på mellom 600 og 800 MHz. Det er også mulig at det sekundærer hurtigminnet vil integreres på samme brikken som resten av prosessoren, noe som gir betydelig kortere responstid.

R18000 skal primært være en kompakt utgave av R16000. Det er foreløpig ukjent når denne vil bli klar og det er heller ikke sikkert SGI vil ta i bruk denne.

Til toppen