BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fortsatt mulig å påvirke IE9-utviklingen

– Vi er stadig åpne for forslag, forteller produktsjef Pete LePage.

Morten Østby i Microsoft Norge. Bilde: Harald Brombach

Microsoft kom for en knapp måned siden med en betaversjon av Internet Explorer 9. Samtidig ga selskapet inntrykk av at betaversjonen er funksjonsferdig og at det først og fremst er testing og retting av eventuelle feil som gjenstår.

Pete LePage, som er senior produktsjef for Internet Explorer 9 hos Microsoft, var nylig på besøk i Oslo. Til digi.no forteller han at ikke alt er like spikret som man kan få inntrykk av.

Blant annet nevner LePage at støtte for den nye skjemafunksjonaliteten i HTML5 ikke er implementert i betaversjonen, men at det ennå ikke er avgjort om slik støtte skal være med i IE9.

– Vi ser på hvor stabil den enkelte delen av HTML5-spesifikasjonen er. Det en en mengde stridsspørsmål, for eksempel hvordan kalenderkontrollen skal se ut. Dette er ikke avklart og gjør det vanskelig for designere, som må avgjøre om de skal bruke den innebygde eller lage sin egen.

Et annet område som IE-teamet fortsatt ønsker tilbakemeldinger på, er deler av brukergrensesnittet. Relativt mange har kritisert den beskjedne plassen Microsoft har satt av til åpne faner øverst i nettleser, samt mangelen på mulighet til å velge eget innhold på siden som vises når man åpner en helt ny fane.

Bilde: Harald Brombach

– Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger om dette, sier LePage, men legger til at designet nå er tilpasset hvordan de fleste av brukerne benytter Internet Explorer.

– Gjennomsnittsbrukeren har bare tre til fire faner åpne på en gang. Omtrent 90 prosent har aldri hatt mer enn åtte faner åpne samtidig. Derfor har vi bestemt at det er viktigere å gi mer plass til innholdet, sier LePage.

Scenen

– Det handler ikke lenger om nettleseren, men om innholdet. Vi ønsker at nettleseren skal tilsvare scenen i teateret, ikke selve teaterstykket. Dette skjer med det enkle brukergrensesnittet, sier han.

Testere av betaversjonen kan gi Microsoft tilbakemeldinger ved å trykke på alt+x-tastene og så velge «Send feedback» fra menyen som da dukker opp.

Microsoft har siden den første visningen av IE9 overrasket mange ved å gjøre «same code» til et slagord som selskapet allerede nå bruker i markedsføringen av nettleseren. Egne tilpasninger for Internet Explorer har vært en nødvendighet for mange webutviklere i en årrekke, men behovet for dette ventes å bli redusert kraftig med IE9

– Når vi implementerer en standard, skal den gjøre «rock solid», sier LePage.

I den sammenheng har Microsoft også overlevert til W3C store mengder av selskapets interne webstandardtester, og flere vil bli gjort tilgjengelig etter hvert.

– W3C-standarder må alle ha to implementasjoner som samspiller, men hvordan kan man vite om de gjør dette? Jo, med testsuiter, sier LePage.

Han viser til et konkret problem, nemlig hvordan ulike nettlesere viser kantlinjen rundt avrundede hjørner, noe de fleste nettlesere har en form for støtte for i dag. Spesielt dersom det benyttes streket eller prikket kantlinje, er det store forskjeller på hvordan slike hjørner ser ut i de ulike nettleserne. Et stykke nede på denne siden kan man se hvordan ens egen nettleser gjør dette, sammenlignet med det som antas å være idealet, hvor hver av strekene eller hver av prikkene er like store, uavhengig om de er i et bue eller på en rett strek.

LePage forteller betaversjonen ikke vil være den siste testversjonen av IE9. Om ikke så lenge skal det bli gitt ut en sjette «platform preview»-utgave på denne siden. Ifølge LePage vil det komme flere senere.

LePage kan ikke si noe om hvorvidt det vil komme flere betaversjoner eller lanseringskandidater før den endelige versjonen, men gjentar det flere andre Microsoft-representanter også har sagt, om at IE9 ikke vil bli ferdig før kundene er fornøyde.

Framtiden

Internet Explorer 8 kom allerede i mars i fjor, og dersom IE9 ikke kommer før på omtrent samme tid av året i 2011, har det gått to år uten utvidelse av funksjonaliteten. Alle de fire andre, store nettleserleverandørene har de siste årene kommet med ny nettleserfunksjonalitet i alle fall én gang å året. Google holder et ekstremt tempo og utvider nå Chromes funksjonalitet omtrent hver sjette uke. Samtidig er det også Chrome som vokser raskest i nettlesermarkedet, både globalt og i Norge.

Dessverre kan ikke LePage si noe om hvilken takt Microsoft vil gi ut nye versjoner av Internet Explorer vil skje i framtiden. Han ønsker heller ikke å spekulere hva som kan være aktuelt å komme med av funksjonalitet og standardstøtte i framtiden.

På et konkret spørsmål om stavekontroll i Internet Explorer, svarer han at dette ikke er noe Microsoft vil lage, men at selskapet ønsker at tilbys i form av nettlesertillegg laget av andre leverandører. Dette er flere som tilbyr dette, inkludert Google, men det er tydeligvis langt mellom gratisproduktene som støtter norsk språk.

Plugins

Det har tidligere i høst kommet påstander om at det er en viss gnisning mellom HTML5- og Silverlight-miljøene i Microsoft, men LePage avviser at dette er tilfellet.

– Det er ingen krig innad i Microsoft, i alle fall. HTML5, Silverlight og Flash har alle sin plass på weben. Det er tre alternativer til å gjøre mye av det sammen, og Silverlight og Flash gir nye verktøy til å lage websider. Målet med hva som kan gjøres på weben flytter seg, og løsningene nærmer seg målet med ulik fart, sier LePage.

– Med HTML5 har blitt veldig enkelt å legge ut video på websider, men det er ikke mulig å lage komplekse videosystemer, for eksempel å legge inn annonser i videoene som er tilpasset lokaliteten til brukeren, sier LePage.

Han mener likevel at nettleserne blir stadig mer kapable og at slikt som maskinvareakselerering av innhold gjør det mer aktuelt å flytte arbeidsmengde over fra webserveren til brukerens pc.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.