BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fortsatt størst etter ti år

Jubileumsdag for Windows XP.

Typisk Windows XP-miljø.
Typisk Windows XP-miljø.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2011 - 15:24

Microsofts fortsatt mest brukte operativsystem, Windows XP, fyller ti år i dag. Den 24. august 2001 ble den ferdige versjonen (RTM - Release to Manufacturing) av Windows XP gjort tilgjengelig for pc-produsenter. Operativsystemet ble tilgjengelig i butikkene den 25. oktober 2001.

Windows XP var en suksess, og i dag, ti år etter, er det fortsatt verdens mest brukte operativsystem for pc-er. Dette varer trolig ikke så lenge, for dersom tallene fra StatCounter stemmer overens med virkeligheten, så vil kurvene til Windows XP og Windows 7 møtes innen noen måneder. Likevel er det mye som tyder på at godt over 40 prosent av alle pc-brukere, benytter det gamle operativsystemet.

Windows XP skulle erstatte både Windows 2000 og det ganske mislykkede Windows ME, ved å både tilby forbruker- og bedriftsrettet funksjonalitet i én eneste pakke. Dette betydde blant annet at NT-kjernen også ble tatt i bruk av forbrukere. Operativsystemet kom flere utgaver, hvorav Home Edition og Professional var de vanligste.

I tillegg kom Microsoft med Windows XP Media Center Edition, Tablet PC Edition, Embedded, Starter Edition, 64-bit Edition for IA-64 og Professional x64 Edition.

Microsoft kom i løpet av årene med tre servicepakker til Windows XP. Service Pack 2 hadde nok størst betydning, ikke minst på grunn av klart forbedret sikkerhet. Like før lanseringen av Windows XP frarådet Gartner bedrifter å erstatte Windows NT eller 2000 med Windows XP fordi operativsystemet ifølge analyseselskapet ikke tilbød noen fordeler eller viktige nye funksjoner, bare økt risiko.

Det betyr ikke at det var få nyheter i Windows XP, noe denne oversikten forteller.

Det er ikke til å nekte for at det var mange sikkerhetsproblemer knyttet til Windows XP, noe som ble utnyttet grovt av mye skadevare.

Bruken av Windows XP begynte å gå ned da etterfølgeren, den omdiskuterte Windows Vista, ble allment tilgjengelig i januar 2007. Men Vista greide aldri å bli like mye brukt som XP. En viktig årsak til dette var den negative omtalen operativsystemet fikk fra begynnelsen av.

Microsoft fortsatt å selge Windows XP på måte fram til sommeren 2008, etter å ha forlenget fristen flere ganger. Som forhåndsinstallert operativsystem på nye pc-er var Windows XP lovlig å selge enda lenger, men med stadig flere begrensende krav til maskinvaren. Helt slutt var det først i oktober 2010.

Microsoft støtter fortsatt operativsystemet med blant annet sikkerhetsoppdateringer. Supporttiden tar endelig slutt ved utgangen av april 2014.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.