Fortsetter lappingen av Windows XP

Selv ikke i 2014 tar det helt slutt.

Det er nesten ikke grenser hvor lenge Microsoft kan støtte gamle Windows XP, så lenge kundene er villige til å betale for det.
Det er nesten ikke grenser hvor lenge Microsoft kan støtte gamle Windows XP, så lenge kundene er villige til å betale for det. Bilde: Jeff Christensen/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. aug. 2013 - 14:32

8. april 2014 er datoen Microsoft har satt som siste gang selskapet utgir sikkerhetsoppdateringer til Windows XP. Vanligvis leveres Microsofts programvareprodukter med fem års generell støtte og fem år med utvidet støtte. Men fordi Windows XP fortsatt er så mye brukt, har supportperioden blitt forlenget med flere år.

For de aller, aller fleste er det datoen over som gjelder. Men ikke for alle. Microsoft har enda en løsning på lur, til de som virkelig ikke kan eller vil kvitte seg med det nå tolv år gamle operativsystemet.

Dette tilbudet kalles for Custom Support Program og omtales i detalj i dette dokumentet. Programmet er kun tilgjengelig som et ekstratilbud for Microsofts Premier Support-kunder.

Dette supportprogrammet innebærer i utgangspunktet at man også i framtiden får tilgang til sikkerhetsfikser til sårbarheter som anses av Microsoft som kritiske. Microsoft oppgir ikke hva Custom Support koster, men ifølge analytikere som amerikanske Computerworld har snakket med, dreier det seg om cirka 200 dollar per Windows XP-lisens det første året, og stadig mer for hvert av de påfølgende årene.

Custom Support-kunder som har behov for at ytterligere feil i programvaren blir rettet av Microsoft, for eksempel sikkerhetsfikser som av Microsoft anses som viktige, kan få tilgang til slike oppdateringer ved å betale en avgift for hver oppdatering. Det er også mulig å be om feil som ikke er sikkerhetsrelaterte, blir rettet. Men også dette koster ekstra.

Custom Support-programmet gjør det mulig for store Windows XP-brukere å kjøpe seg enda mer tid til å finne et alternativ. Mange bedrifter har fagsystemer som også må byttes ut ved en slik overgang, fordi systemene kun fungerer sammen med Windows XP.

Microsoft har flere ganger påpekt at det er en betydelig risiko å fortsette å bruke Windows XP etter april neste år. Custom Support-programmet gjør det mulig å redusere risikoen, men dette trolig en løsning som er aktuell bare for en liten andel av dem som fortsatt bruker det gamle operativsystemet. Alle andre må enten leve med risikoen eller planlegge en oppgradering eller utskifting som snart som mulig. For det er lite sannsynlig at Microsoft utvider den utvidede supportperioden enda en gang.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.