Forvent prisras på høstens PC-er

AMD og Intel halverer prosessorprisene. Intels nye 2 GHz prosessor skal selges for 45 prosent mindre enn det den første 1 GHz-prosessoren kostet i mars i fjor.

News.com og Wall Street Journal har fått ganske presise opplysninger om priskutt på PC-prosessorer hos erkekonkurrentene Intel og Advanced Micro Devices (AMD). Priskuttene hos AMD er bekreftet av selskapet. Opplysningene om Intels kutt stammer fra godt informerte analytikere.

Felles for begge, er at nye prosessorer prises oppsiktsvekkende lavt, og at prosessorer som allerede er på markedet settes kraftig ned - opptil 54 prosent hos Intel, og 49 prosent hos AMD.

AMD har kunngjort to nye brikker for bærbare PC-er: en 1,1 GHz Athlon 4 til 425 dollar, og en 900 MHz Duron til 130 dollar. Compaq har bekreftet at begge modellene inngår i nye bærbare av typen Presario. I løpet av fjerde kvartal ventes en Athlon 4 i 1,2 GHz.

AMD kunngjør også en 1 GHz Duron til 89 dollar, beregnet på stasjonære maskiner. Den loves tilgjengelig rundt lanseringen av Windows XP i oktober. Neste måned ventes det at AMD kunngjør en 1,5 GHz Athlon beregnet på stasjonære PC-er.

Det er varslet kraftige priskutt på flere eksisterende modeller:

  • 850 MHz Duron for bærbare faller 49 prosent til 100 dollar
  • 950 MHz Duron for stasjonære faller 39 prosent til 74 dollar
  • 1 GHz Athlon bærbar faller 32 prosent til 290 dollar.

Intel vil over helgen kunngjøre to nye Pentium 4-modeller, i henholdsvis 2 GHz til 560 dollar og 1,9 GHz til 375 dollar. Den raskeste P4-prosessoren på markedet i dag er på 1,8 GHz. Lanseringene er bekreftet, men ikke prisnivået.

Prisnivået på de nye prosessorene betraktes som oppsiktsvekkende lavt. Tradisjonelt prises Intels raskeste prosessorer for stasjonære PC-er til rundt tusen dollar når de lanseres. Den første gigahertz-prosessoren, Pentium III, kostet 990 dollar da den ble lansert i mars i fjor. Analytikerne mener likevel å vite at disse to helt nye prosessorene allerede i oktober vil falle til henholdsvis 400 dollar og 275 dollar.

De tror også at Intel vil kunngjøre priskutt for eksisterende prosessorer beregnet på stasjonære PC-er med opptil 54 prosent. I løpet av høsten ventes tilsvarende kutt på prosessorer til bærbare.

Det er med andre ord god grunn til å vente - eller forlange - et prisras på PC-er til høsten.

Til toppen