Forventer mer «virus» til Mac, Linux og mobiler

Sviktende oppslutning om Windows vil overføre virusplagen til andre plattformer, tror Kaspersky.

Forventer mer «virus» til Mac, Linux og mobiler

Sviktende oppslutning om Windows vil overføre virusplagen til andre plattformer, tror Kaspersky.

For brukerne av operativsystemer som Mac OS X og Linux, har ondsinnede programmer i form av virus og ormer til nå vært mest av teoretisk interesse. Det er i laboratorier blitt laget ondsinnet programvare til disse systemene – mest for å vise at det går an, men ingen har til nå vist noen interesse i å skade andre med dette.

I et intervju med britiske PC Pro sier Eugene Kaspersky, leder for antivirusforskningen ved Kaspersky Lab, at dette bildet kan komme til bli endret ganske raskt. Årsaken er ifølge Kaspersky til dels Windows Vista.

– Hjemmebrukerne er ikke så lojale overfor operativsystemet. Det er ikke så mange av dem som er fornøyde med Windows Vista. Noen Windows-brukere vil skifte til andre operativsystemer, sier Kaspersky.

Han mener ikke at Microsoft vil miste dominansen helt, bare at den vil bli redusert en smule. Men det at flere brukere blir drevet over på alternative plattformer, mener Kaspersky vil gjøre det mer attraktivt å lage ondsinnet programvare for disse plattformene.

Kaspersky sier til PC Pro at det ikke er vanskeligere å forhindre ondsinnet programvare for Mac enn for Windows, men at det ikke er lett å finne gode antivirus-eksperter for andre plattformer enn Windows.

Han mener at åpen kildekode-miljøene er vanskeligere å få kontroll over.

– Flere mennesker ser gjennom kildekoden, slik at de raskere finner problemer. Men det avhenger av at de som lager fiksen, er blant de snille guttene, sier Kaspersky.

Han mener dessuten at Windows Vista ikke nødvendigvis har gjort situasjonen bedre for Windows-brukerne. Selv om han er enig i at Vista er grunnleggende mer sikker enn Windows XP, er situasjonen for tredjeparts sikkerhetsprogramvare til det nye operativsystemet ikke så god. Dette mener han skyldes mindre fleksibilitet for sikkerhetsleverandørene i Vista, samt at ikke leverandørene har fått perfeksjonert sine løsninger ennå.

Kaspersky advarer også om økt utvikling av ondsinnet programvare for andre plattformer enn PC-en. Dette inkluderer spillkonsoller og smarttelefoner. Han spår at det før eller senere vil bli behov for sikkerhetsprogramvare til Playstation 3.

Han påpeker at motivasjonen for å lage mer ondsinnet programvare til mobiltelefoner er at stadig flere nettbanker kan brukes med nettopp mobiltelefon.

Til toppen