Forventer storslipp fra Apple i kveld

Det er ekstra store forventninger til kveldens Macworld-tale fra Apple-sjef Steve Jobs.

Det er ekstra store forventninger til kveldens Macworld-tale fra Apple-sjef Steve Jobs.

Den årlige Apple-konferansen Macworld startet i går. I kveld er det klart for Steve Jobs' tale, og som vanlig er forventningene store til hvilke produkter han vil avduke under seansen. I fjor var det først og fremst iPhone fikk oppmerksomheten, selv om også Apples ikke like vellykkede TV-produkt også ble avduket under talen.

Forventningene til årets tale er kanskje større enn noen gang, uten at noen utenforstående ser ut til å vite hva som vil bli lansert. Årsaken til forventningene er at Apple allerede for en uke siden lanserte åttekjernede Mac Pro- og Xserve-maskiner. Det ville ha vært naturlig for Apple å lagt de lanseringene til Macworld, dersom ikke selskapet har noen enda større nyheter å komme med.

    Les også:

Det er først og fremst to nye produkter det er blitt ryktet om. Det ene er en ny iPhone med blant annet 3G- og Turbo-3G-støtte (HSDPA), men med mindre Apple kan levere en slik mobil umiddelbart, vil en slik kunngjøring nærmest bety selvmord for dagens iPhone-salg, ikke minst i Europa. For mange vil nok kunne komme til å utsette kjøpet av iPhone dersom de vet at det kommer en ny og mer attraktiv modell om noen få måneder.

En mer sannsynlig nyhet er det som ifølge ryktene kalles «Macbook Air». Dette skal være en ekstremt tynn og lett, bærbar Mac. Ryktesmedene er dog uenige om hva den vil tilby.

Enkelte sier at maskinen kun skal baseres på trådløs kommunikasjon, noe som innebærer at selv Ethernet-porten er skåret bort. Riktignok må maskinen forsynes med strøm i blant, men dette har fått enkelte til å mene at maskinen vil kunne lades opp trådløst ved hjelp av induksjon. Andre mener at maskinen vil ha støtte for nye, trådløse kommunikasjonsteknologier som Wimax og Wireless USB.

Det ryktes forøvrig også at maskinen vil være utstyrt med en multitouch-skjerm, det vil si en skjerm som kan betjenes med flere fingre på en gang, tilsvarende skjermen til iPhone og iPod Touch.

Air-delen av navnet tolkes uansett som noe kabelfritt, og ryktene om dette er ikke trukket rett ut av luften. Apple inviterer til Steve Jobs' tale med følgende invitasjon:

MacBook Air-navnet skal dessuten ha dukket opp i bruksloggene knyttet til lynmeldingsklienten Adium i forrige uke.

Wired har laget tegninger av hvordan man tror MacBook Air kan bli seende ut, men skriver samtidig at man bør forvente at virkeligheten ikke vil stemme overens med tegningene.

Andre potensielle Apple-nyheter er at selskapet nå vil begynne å levere Mac-er med Blu-ray Disc-brenner. Apple har hele tiden offisielt støttet dette formatet, men har til gode å levere maskiner utstyrt med slik støtte. Selv de nye Mac Pro-maskinene leveres bare med DVD-brenner.

Dessuten antas det at Apple vil komme med en oppgradert utgave av settop-boksen TV, som vil inkludere en essensiell funksjonalitet som enheten til nå har manglet, nemlig en TV-mottaker.

I tillegg har det kommet rykter om flere iTunes-relaterte nyheter. Mye tyder i alle fall på at iTunes-tjenesten vil begynne å tilby en slags abonnementsordning på film. To alternative framgangsmåter er foreslått, enten tilgang til et begrenset antall filmer i måneden, eller en ordning hvor en nedlastet film kan spilles av et utbegrenset antall ganger i løpet av en begrenset tidsperiode.

Det antas dog at disse filmene kun vil bli tilgjengelige på Apples enheter med direkte Internett-støtte, det vil si Mac, iPhone, iPod Touch og Apple TV.

At Apple må begynne å se på nye typer innhold i iTunes, er hevet over tvil. Det at de store plateselskapene har åpnet for DRM-fritt salg av musikkfiler i MP3-formatet, gjør at iPod-brukerne etter hvert kan handle musikk helt fritt, uavhengig av Apple.

Det gjenstår selvfølgelig å se hvilke kort Apple har oppe i ermet denne gangen. Men historisk har svært mange Apple-lanseringer vært preget av lekkasjer i forkant, så det burde ikke forundre noen om i alle fall noen av ryktene stemmer med virkeligheten.

Til toppen