Forvirring om nytt «Stuxnet»-angrep

Iran hevder det dreier seg om en misforståelse.

Nytt Stuxnet? Iran både bekrefter og avkrefter nye kyberangrep mot landet, angrep de hevder stammer fra sine fiender USA og Israel. Bildet viser Irans president Mahmoud Ahmadinejad.
Nytt Stuxnet? Iran både bekrefter og avkrefter nye kyberangrep mot landet, angrep de hevder stammer fra sine fiender USA og Israel. Bildet viser Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Bilde: Sven Creutzmann/Mambo Photo/All Over Press
28. des. 2012 - 08:20

Iranske medier og statlige tv-kanaler meldte i romjulen om et nytt «Stuxnet-lignende» kyberangrep mot et kraftverk og andre industrielle anlegg sør i landet.

- Et datavirus trengte seg inn på noen produksjonsanlegg i Hormuzgan-provinsen. Virusets fremdrift ble stanset i samarbeid med dyktige hackere, sa talsmann Ali Akbar Akhavan fra det iranske kyberforsvaret, ifølge det statlige nyhetsbyrået ISNA.

Kraftanlegget Bandar Abbas var blant målene for et vedvarende angrep, som ifølge Akhavan hadde pågått i flere måneder, men nå var nøytralisert.

Nekter for angrep

Meldingene som er gjengitt blant annet i britisk, israelsk og amerikansk presse ble senere avvist av den samme talsmannen, som hevder seg feilsitert.

- På en pressekonferanse kunngjorde vi at vi er forberedt på å hanskes med kyberangrep mot installasjoner i Hormuzgan-provinsen, noe som feilaktig ble rapportert av myndighetene som at et kyberangrep er blitt stanset, sier Ali Akbar Akhavan ifølge nyhetabyrået AFP.

- Stanset USA-angrep

Samtidig meldte iranske myndigheter at de har stanset et annet kyberangrep, denne gang rettet mot landets kulturdepartement.

- Dette angrepet kom fra den amerikanske byen Dallas og ble rutet via svitsjer i Malaysia og Vietnam. Angrepet ble stanset av våre eksperter, heter det i en pressemelding.

Stuxnet skapte i 2010 overskrifter verden over, som det første kjente vellykkede kyberangrepet mot et konvensjonelt krigsmål. Dataormen skal ha ødelagt Irans sentrifuger for anriking av uran.

Blant eksperter innen datasikkerhet er det utbredt enighet om at USA og Israel i fellesskap sto bak Stuxnet, noe førstnevnte har benektet mer høylytt enn Israel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.