Foryngelseskur for sliten programvare

- Programvare feiler når det kjøres for lenge, sier IBMs NetFinity-sjef Tikiri Wanduragala. Han varsler et produkt som forynger applikasjoner uten å slå av maskinen.

- Programvare feiler når det kjøres for lenge, sier IBMs NetFinity-sjef Tikiri Wanduragala. Han varsler et produkt som forynger applikasjoner uten å slå av maskinen.

Temaet "software rejuvenation" eller foryngelse av programvare er blitt diskutert i fagmiljøer siden midten av 1990-tallet. At datamaskiner går stadig tregere og til slutt feiler på grunn av programvarefeil når de aldri slås av, er ikke et fenomen som begrenser seg til Windows-baserte PC-er. Men i moderne e-handel og andre miljøer der ikke bare liv og død, men også penger avhenger av at ingenting stanses noen gang, er det stadig mer uakseptabelt å oppnå "software rejuvenation" gjennom den hevdvunne metoden "reset".

- Alle vet at maskinvare eldes over tid, sier Wanduragala. - Når barnesykdommene er rettet, er det i lang tid minimalt med feil. Når feil begynner å dukke opp for alvor, kommer de oftere og oftere, og maskinen må kasseres. Slik er det med programvareprosesser også.

Wanduragala viser til et samarbeid mellom IBM og Duke University i North Carolina, der det forskes på hvordan kontinuerlig kjørende programvare eldes over tid. Blant Duke-ekspertene med internasjonalt anerkjent kompetanse på dette feltet er professor Kishor S. Trivedi som skal holde hovedtalen ved årets Simulation Symposium i USAs hovedstad rett over påske. Innlegget heter "Modeling and Analysis of Software Aging and Rejuvenation".

I forhåndsomtalen av dette foredraget, skriver Trivedi: "Vi vet at programvaresystemer brytes ned av forbigående feil. Fenomenet 'aldrende programvare', der tilstanden til programvaresystemet forringes over tid, er nylig oppdaget. De primære årsakene til denne forringelsen er uttømming av ressursene i operativsystemet, fordervet data og opphopning av numeriske feil. Dette kan til slutt ødelegge for programvarens ytelse eller få den til å gå i heng, eller begge deler."

- 80 prosent av problemene skyldes løse tråder, det vil si tråder som lever videre selv om hovedprosessen er avsluttet, og låste områder i minnet, forklarer Wanduragala. - Vi har konstatert dette blant annet ved å analysere suksessive øyeblikksbilder av systemer rett før de går i heng.

Forskningen til IBM og Duke University tar sikte på å utvikle metoder både for å varsle i tide om kommende krasj, og for å iverksette tiltak som kan renske opp effektivt. I fjor ble det forhåndsvarslet et slikt "Software Rejuvenation" produkt spesielt for NetFinity-tjenerne.

- En beta-utgave av dette produktet er allerede ute til utprøving. Vi vil markedsføre det som et felles produkt for Tivoli og IBM. Det vil ikke knyttes spesielt til NetFinity-tjenerne. Så vidt jeg vet, vil IBM være alene om å kunne tilby et slikt produkt.

Tivoli er IBMs datterselskap for programvare til å drifte små og store IT-systemer.

- Et tiltak som produktet vil kunne utløse i klynger, er å overføre det løpende ansvaret til reservetjeneren, rense hovedtjeneren fullstendig, og så føre driften tilbake dit.

Koden som utfører overvåkningen, er svært kompakt, og utnytter ledige klokkesykler på maskinen.

- Foryngelse av programvare vil være et viktig forskningstema i årene som kommer, og vi vil komme til å erfare en rekke patenter og avhandlinger.

Wanduragala forklarer at proprietære systemer som Tandem, der man lenge har hatt garantert oppetid døgnet rundt og året rundt, utnytter egne metoder.

- Problemet er helt annerledes på allsidige tjenere hvor det ikke er noen begrensninger på hva slags programvare du har lov til å kjøre.

Les mer om drifting av IT-systemer:


Virkelighetsnære tester kneler nesten alle nettsteder
Vern mot lugubre nedlastinger i arbeidstiden
CA Unicenter gratis til alle AMD-baserte PC-er
Reglementert testing kunne avverget E-Trade-sammenbrudd

Til toppen