Foster kan erstatte Merced-prosessoren

Ta ingenting for gitt når det gjelder Intels kommende 64-bits-prosessor, Merced. Det spekuleres nå om ikke 32-bits-prosessoren Foster er et bedre valg, i hvertfall foreløpig.

Ta ingenting for gitt når det gjelder Intels kommende 64-bits-prosessor, Merced. Det spekuleres nå om ikke 32-bits-prosessoren Foster er et bedre valg, i hvertfall foreløpig.

Fordi Merced er blitt så forsinket som den nå er, vil trolig Intel lansere 32-bits-prosessoren Foster omtrent på lanseringsdatoen til Merced, kanskje noe tidligere. Mens Merced er basert på 64-bits arkitektur, er Foster en ren 32-bits-prosessor. Kilder The Register har vært i kontakt med, hevder at Foster vil kunne kjøre 32-bits programvare dobbelt så raskt som Merced. Merced vil nemlig også ha en komplett 32-bits prosessor innebygget på det samme stykket med silisium. Men denne vil langt fra være så kraftig som Foster.

Samtidig vil Foster kunne tilby 64-bits-emulering. Ikke i maskinvaren, riktignok, men som programvare. Slik programvare er allerede tilgjengelig.

Det er svært sannsynlig at Foster vil bli betydelig rimeligere å kjøpe inn enn Merced, samtidig som den kjører dagens programvare dobbelt så raskt. For mange vil Foster derfor være et attraktivt alternativ til Merced.

Det spekuleres derfor videre om Intel derfor kan komme til å droppe Merced og kun satse på Foster og 64-bits-prosessoren McKinley. Den sistnevnte skal komme i 2001 og skal ha dobbelt så høy ytelse som Merced.

Selv om Intel og Hewlett-Packard i forrige uke offentliggjorde mye informasjon om IA-64 (Intel Architecture 64-bits), er den delen av informasjonen som eventuelt er Merced-spesifikk, forsvinnende liten. Det kan derfor godt være mulig at vi ikke får se noe til IA-64 som maskinvare for McKinley kommer på markedet.

Til toppen