FORBRUKERTEKNOLOGI

Test: digi.no tester World Cup 98

Fotball-VM på PC-en

Electronic Arts (EA) kom nylig med PC-utgaven av fotballspillet World Cup 98. Dette er oppfølgeren til EAs Road to World Cup 98 , og har en rekke forbedringer, ikke minst grafikken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 1998 - 18:33

World Cup 98 er spillet for de som ikke får nok fotball under fotball-VM, de som synes fotball-VM ikke varer lenge nok, eller de som synes fotball-VM er frustrerende fordi man ikke får delta selv.

Selv om World Cup 98 har svært mye felles med forgjengeren, er det en rekke nyheter og forbedringer.

Med i World Cup 98 er alle de 32 lagene som deltar under VM i Frankrike, samt åtte lag fra andre nasjoner hvor EA har håp om å få solgt spillet, inkludert Sverige... Til sammen inneholder spillet opplysninger om bortimot 1600 spillere. Spillet foregår på ti autentiske stadioner, hvor brukeren av spillet kontrollerer ett lag, mens det andre laget styres av enten datamaskinen, eller en annen bruker som sitter på sin egen PC. PC-ene kobles sammen med enten nullmodem, nettverkskort eller modem. Inntil åtte PC-er kan kobles sammen på denne måten.

Electronic Arts World Cup 98, EAs tredjegenerasjon fotballspill. <i>Illustrasjonsfoto:  Electronic Arts</i>
Electronic Arts World Cup 98, EAs tredjegenerasjon fotballspill. Illustrasjonsfoto:  Electronic Arts

Du kan velge om du vil trene på blant annet skudd eller pasninger, spille vennskapskamper eller straffekonkurranser, eller delta i sluttspillet i Frankrike.

Lyden i WC98 er, som for forgjengeren, en av de faktorene som gjør spillet bra. I pausene og før spillet starter, kan man høre på blant annet Chumbawambas "Tubthumping", og under kampene er kommentarene til Chris Waddle og Gary Lineker faktisk riktig gode, selv om uttalen av de norske navnene er så som så.

Oppsettet i spillet er omfattende. Man kan sette sammen troppene basert på et utvalg av 40 spillere, hvorav 22 får være med i troppen om gangen. Deretter velger man hvem som skal være med i første-elleveren hvem som skal sitte på benken og hvem som må nøye seg med tribuneplass.

For hver av spillerne kan man også stille inn deres egenskaper, for eksempel hurtighet, ballkontroll og skuddstyrke. Man kan også tilpasse utseende på hver spiller slik at det stemmer sånn noenlunde med virkeligheten, i hvert fall når det gjelder hårfarge, eventuelt skjegg osv.

For hvert lag kan man stille inn lagets strategi (defensivt eller offensivt), formasjon (f. eks 4-4-2) og hvem som skal ta straffespark, hjørnespark og liknende.

Teksten i spillet finnes på en rekke språk, inkludert engelsk, svensk og dansk.

Noe av det mest imponerende med spillet, er bevegelsene til spillerne. Det er brukt en såkalt MotionBlending teknikk for å kopiere de over 850 spillerbevegelsene ut fra opptak av virkelige fotballspillere. Men ikke alt er like bra gjennomført, særlig jubelscenene etter scoringer fortoner seg mildt sagt merkelige.

Under kampen kan man velge mellom en rekke forskjellige kameraposisjoner, noe som gir muligheten til å se spillet fra mange perspektiver. Men ikke alle er like egnet når man skal finne ut hvor de andre spillerne befinner seg.

For å styre spillet, anbefales det at man bruker en spillkontroll fra Gravis, fordi det er svært mange tastekombinasjoner man må huske hvis man skal bruke tastatur. Det er likevel ikke helt håpløst å bruke tastatur, hvis man greier seg med de grunnleggende spillteknikkene.

Hva kan så en spiller gjøre i WC98? Det meste! Tackling, pasning, heading, lobb og skudd er det grunnleggende, men det er fullt mulig å utøve betydelig mer avanserte krumspring, for eksempel volleypasning, overstegsfinte og offside-felle (forsvaret rykker ut).

På banen i WC98. <i>Skjermbilde:  Digi.no</i>
På banen i WC98. Skjermbilde:  Digi.no

Det er vanskeligere å slå de datamaskinstyrte lagene i WC98 enn i RTWC98. Årsaken er at datamaskinen er blitt mye bedre taktisk, slik at det ikke er så lett å skjønne hva motstanderlaget kommer til å gjøre i enhver situasjon. Likevel har spillet en ganske lav nybegynnerterskel, det er ikke så mange tastetrykkene man behøver å lære seg før man får til noe.

Til tross for alle forbedringene, er ikke spillet så revolusjonerende at vi vil anbefale alle tilhengere av RTWC98 å også kjøpe det nye spillet. Derimot kan vi utmerket godt anbefale spillet for alle andre med i hvert fall litt interesse for fotball.

WC98 stiller mer krav til maskinvaren enn forgjengeren. I tillegg en rask Pentium-prosessor, anbefales det at man har et 3D-kort, helt med 3Dfx Voodoo eller NEC PowerVR grafikkbrikker. Selv på en 266 MHz Pentium II med et ATI 3D Rage grafikkort hakket spillet endel. Man bør også ha 32 MB med minne.

Med spillet følger det bruksanvisninger blant annet på norsk. Prisen på World Cup 98 ligger gjerne rundt 400 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.