Fotballsimulator tror Argentina vinner VM

De færreste, digi.no sin fotballekspert (t.h.) inkludert, trodde regjerende verdensmester Frankrike skulle gå på et nederlag mot Senegal i forrige ukes åpningskamp i VM. Matematiker Henry Stotts datamaskin er mer å stole på.

Henry Stott, matematiker ved Warwick-universitetet utviklet "Glover Automated Results Indicator" (GARI), en statistikkmodell som beregner odds for hver eneste kamp i årets fotball-VM i Sør-Korea og Japan, på oppdrag fra blant andre BBCs Radio Five.

Så langt har Stotts modell overbevisende danket ut bookmakere og fjernsynskanalenes såkalte ekspertkommentatorer. I skrivende stund har utfallet av kampene i snitt gitt 1,2 pund i inntekt for hvert pund satset, og aldri i løpet av mesterskapet har datamodellen gått i minus, melder Wired.

Stotts modell rangerer hvert fotballag etter to måleparametre: "Styrke", som kvantifiserer hvordan ulike lag står til hverandre, og det man på nynorsk kan kalle "lappeteppe-faktor", som kartlegger lagenes uforutsigbarhet.

Selv om Frankrike ble rangert som bedre enn Brasil i styrke, ble Brasil vurdert som en mer sannsynlig vinner av VM som følge av bedre score på lappeteppe-målingen.

- Å spå uforutsigbarhet er svært viktig ettersom flere lag er mer volatile i sine prestasjoner enn andre, poengterer Stott.

Hans modell tenderer til å overdrive styrken til de i utgangspunktet svakere lagene, mens bookmakere ofte undervurderer trusselen fra utfordrerne, som som kan forklare hvorfor GARI tippet rett utfall i oppgjøre Frankrike - Senegal, mens de profesjonelle spillerne gikk på en smell.

Samtidig burde ikke feil i bookmakernes odds overraske ettersom oddsene mer er et speilbilde av hvor de som spiller plasserer sine penger, enn hva bookmakerne selv mener og tror om de forestående oppgjørene.

Stotts lineære modell er basert på resultater fra omlag 900 kvalifiseringskamper og vennskapskamper i oppkjøringen til årets VM-sluttspill. Modellen benytter en metode som på mange måter kan sammenliknes med den som banker bruker til å spå om finansielle risikoer, deriblant en "Monte carlo-simulering" av hundretusenvis av virtuelle kamper som spår hvert enkelt lags muligheter til å vinne hele turneringen.

Har så GARI funnet ut hvem som vinner årets VM?

Tja, foreløpig holdes Argentina som favoritt med 16 prosents sjanse til å vinne,

(I parentes bemerket: En annen statistikkmodell, utviklet av Peter O'Donoghue som underviser ved Ulster-universitetet, spår at Brasil til slutt vil gå helt til topps i turneringen. Etter å ha simulert alle kampene i turneringen 2000 ganger, vant Brasil VM-tittelen i 24,8 prosent av tilfellene. - Det er med andre ord mulig, men foreløpig er ikke tallene så store at man kan kalle det sannsynlig, at Brasil vinner, sier O'Donoghue.)

Men siden VM-sluttspillet startet, har resultatet i Stotts simuleringer endret seg. Etter at England slo Argentina 1-0 har britene, sammen med Brasil, havnet på lista sammen med Argentina som de tre mest sannsynlige vinnerne. Både Frankrike og Portugal har til sammenlikning svekket sine sjanser, ifølge GARI, som gir franskmennene en 60 prosents sjanse til å nå kvartfinalen.

Men heller ikke datamaskinen er ufeilbarlig:

- Selv om vi slår bookmakerne så ligger vår treffprosent rundt 35 og 38. Det er med andre ord en lang, lang vei før vi kan si at vi virkelig er gode til å spå utfallet av fotballkamper, sier Stott.

Til toppen