Fotballspill for økonomer

EA Sports har i den siste tiden lansert to svært omfattende, men likevel forskjellige fotballspill. digi.no har testet begge og tar i denne artikkelen for seg F.A. Premier League Football Manager 99, hvor man skal være manager for et britisk fotballag.

Electronic Arts Sports har ikke hvilt på sine laurbær siden sommerens suksess med spillet World Cup 98. I løpet av november har selskapet lansert to fotballrelaterte spill, The F.A. Premier League Football Manager 99 og FIFA 99. I denne artikkelen tar vi for oss førstnevnte.

Premier Manager 99 er et spill for strateger. Her skal man være manager for et engelsk eller skotsk klubblag. Laget man leder kan velges fra de fire øverste divisjonene i engelsk fotball, eller fra de to øverste skotske divisjonene.

Som manager har man ansvaret ikke bare som trener for fotballaget, men også for klubbens økonomi. Dette innebærer at man må ha oversikt over utgifter og inntekter, men samtidig ha nok is i magen til å ta en sjanse en gang i mellom. Man skal blant annet ta avgjørelser om alt fra priser og opplag på sesongbilletter, til å avgjøre kostnadene forbundet med vedlikehold på klubbens svømmehall. Heldigvis blir manageren minnet på slike forpliktelser av klubbens øvrige ansatte. Mesteparten av kommunikasjonen skjer via en form for e-post.

I tillegg til å direkte bestyre klubbens økonomi, skal man selvsagt lede laget til seier, både i nasjonale og internasjonale cuper og ligaer. I dette spillet styrer man ikke hva den enkelte spiller faktisk gjør ute på banen. I stedet kontrollerer man hele lagets strategi og taktikk. Man kan velge mellom en rekke forskjellige lagformasjoner, blant annet med sweeper eller den for oss ukjente juletreformasjonen. Videre kan man avgjøre hvor angrepsvillig laget skal være, om det skal spille lange baller eller pasningsspill og om det skal bruke offside-fellen.

Brukeren av spillet har også god oversikt over hver enkelt spiller, for eksempel hvilke kvaliteter hver enkelt spiller har og hvem som skal være kaptein, hvem som skal ta frispark og liknende. Selv om man ikke selv kan delta aktivt i hver av kampene laget spiller, er man med som tilskuer. Men man kan selvsagt endre lagets taktikk mens kampen pågår, bytte ut spillere og i det hele tatt oppføre seg som trener. Grafikken under kampen er enda mer detaljert enn i World Cup 98.

Fra starten av har man et utvalg spillere tilgjengelige. Alle sammen er selvsagt spillere som deltok på det aktuelle laget da spillet ble laget. I tillegg har man tilgang til spillere som står på andre europeiske lags transferlister samt et ungdomslag. Salg og kjøp av spillere vil selvsagt også være avgjørende for lagets økonomi.

Premier Manager 99 er temmelig grafikkrevende, uten et godt 3D-kort er det rett og slett ikke noe artig. Man bør samtidig også ha en ganske rask prosessor, helst en Pentium II, for å unngå hakking i bildet. Spillet er for øvrig omfattende og krevende, kanskje såpass krevende at man må være spesielt interessert i britisk fotball for å ha glede av det over lang tid. Samtidig bør man antagelig ha litt økonomisk teft. Riktignok går det an å velge såkalte virtuelle managere for de forskjellige delene av spillet, men dette føles nærmest som juks.

Den ideelle brukeren er en fotballinteressert økonom. Og dem finnes det jo sikkert mange av.

Til toppen